Book review, movie criticism

Saturday, August 23, 2014

Κι άλλες μαντινάδες-Ο κουμπάρος (σελ. 76)



Ο κουμπάρος

  Ο φίλος που μου έδωσε την πληροφορία σχετικά με την ιστορία της παραπάνω ανάρτησης για το Παρασπόρι, που με παρακάλεσε όμως για την ανωνυμία του, μου είπε επίσης μια ιστορία  με μαντινάδες που τη διάβασε στην εφημερίδα. Γυρνώντας από τη Θριπτή μου έδωσε και την εφημερίδα (Ανατολική Κρήτη, Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014), από την οποία την αντιγράφω με ελαφρές τροποποιήσεις. Τίτλο έχει «Η φιλοξενία του Καμινοκωστή». Τον συγχωρεμένο τον Καμινοκωστή, μαντιναδολόγο και χιουμορίστα, τον είχα γνωρίσει και είχα απολαύσει τις μαντινάδες και το χιούμορ του στο σύλλογο των στειακών στην Αθήνα.
  Και η ιστορία:
  Ο Καμινοκωστής πάει στο Λασίθι να δει τον σύντεκνό του τον Παπαδάκη από την Κουδουμαλιά. Το βράδυ, επειδή ο Παπαδάκης είχε ένα μόνο κρεβάτι, ο Καμινοκωστής κοιμήθηκε δίπλα δίπλα στο ίδιο κρεβάτι με το σύντεκνό του και τη γυναίκα του. Το πρωί που ξύπνησαν, ο Καμινοκωστής καλεί τον Παπαδάκη στην αυλή και του λέει εμπιστευτικά, χαμηλόφωνα και με συμπονετική φωνή.
  -Σύντεκνε, η συντέκνισσα δεν είναι μπιστεμένη
ολονυχτίς την τέτοια μου την είχε χουφτωμένη
  Κοφτά και ξεκάθαρα του απαντά ο σύντεκνός του ο Παπαδάκης
  -Σύντεκνε, εγώ την κράτουνα με τη δεξά μου χέρα
μη τύχη η αφιλότιμη και πάει παραπέρα.
  Το πρώτο συμπέρασμα που έβγαλα είναι ότι ο Παπαδάκης κοιμόταν στην αριστερή μεριά του κρεβατιού, δίπλα του ο Καμινοκωστής και παραδίπλα η γυναίκα του Παπαδάκη.
  Το δεύτερο συμπέρασμα που έβγαλα είναι πως η ιστορία είναι εντελώς ψεύτικη. Όμως δεν αξίζει τον κόπο να αναφέρω για ποιους λόγους δεν την θεωρώ αληθινή, τους οποίους όμως είπα όμως στο φίλο μου.
 

No comments: