Book review, movie criticism

Friday, November 21, 2014

David Ayer, Fury



David Ayer, Fury (2014)

  Νοιώθοντας ηθικά υποχρεωμένος, θα γράφω για όσο το δυνατόν περισσότερες ταινίες από αυτές που βλέπω δωρεάν με τη δημοσιογραφική μου ταυτότητα. Σειρά απόψε έχει το Fury που το είδα στα village του mall.
Πρόκειται για μια πολεμική ταινία, η υπόθεση της οποίας διεξάγεται τον Απρίλη του 1945, όταν τα συμμαχικά στρατεύματα είχαν εισβάλει στη Γερμανία. Ο Brad Pitt είναι ο επικεφαλής του πληρώματος ενός τανκς. Ο Νόρμαν είναι ο νεαρός γραφιάς που θα βρεθεί στη δίνει του πολέμου εντελώς απροετοίμαστος. Όμως θα προσαρμοστεί σιγά σιγά, για να αναδειχθεί τελικά σε ήρωα.
Συναρπαστικές οι σκηνές μάχης, ιδιαίτερα στο τέλος.
Και τώρα κάποια σχόλια.
Ένας από το πλήρωμα του τανκς ήταν φτυστός ο Μαρσέλ Προυστ.
Ένας γερμανός στρατιώτης βλέπει τον Νόρμαν κάτω από το τανκς. Ο Νόρμαν τον κοιτάζει με την απελπισία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του. Ο γερμανός δεν θα τον καρφώσει.
Η ιστορία είναι μυθοπλασία, όμως ξέρω δυο ανάλογες περιπτώσεις. Η πρώτη ήταν στον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο. Ο φαλαγγίτης κρύβεται πίσω από ένα θάμνο. Ο στρατιώτης του δημοκρατικού στρατού τον βλέπει. Όμως δεν τον σκοτώνει, ούτε τον προδίδει. Απομακρύνεται. Ο φαλαγγίτης που σώθηκε έγινε αργότερα υπουργός σε κάποια από τις κυβερνήσεις του Φράνκο.
Και η δεύτερη.
Το βομβαρδιστικό των συμμάχων είναι σακατεμένο από τις οβίδες των αντιαεροπορικών. Ένα γερμανικό καταδιωκτικό στέλνεται να το καταρρίψει. Ο γερμανός πιλότος λυπάται τον πιλότο των συμμάχων, που είναι κυριολεκτικά στο έλεός του. Καθώς είναι με κατεστραμμένο το σύστημα πλοήγησης, τον κατευθύνει πώς να επιστρέψει πάνω από τη θάλασσα της Μάγχης. Θα αναφέρει ότι τον κατέρριψε πάνω από τη θάλασσα. Ο άγγλος (ή αμερικανός;) πιλότος θα αναφέρει το περιστατικό, που όμως θα κρατηθεί μυστικό, για να μην κινδυνέψει ο γερμανός πιλότος. Πριν λίγα χρόνια ένας δημοσιογράφος τους ανακάλυψε και τους δυο, και τους έφερε σε επαφή σε μια εκπομπή. Στο διαδίκτυο τους βλέπουμε σε φωτογραφία από την εκπομπή αυτή δίπλα δίπλα, και τις φωτογραφίες τους τότε που ήσαν πιλότοι. Τέτοια περιστατικά είναι πολύ συγκινητικά, γιατί δείχνουν ότι η ανθρωπιά καμιά φορά μπαίνει πιο πάνω από τις ιδεολογίες και τους εθνικισμούς.
Πολύ καλή ταινία, να τη δείτε.

No comments: