Book review, movie criticism

Monday, November 16, 2015

Zhang Shichuan 张石川 (1889-1953) Laborer’s love (劳工之爱情, 1922)



Zhang Shichuan 石川 (1889-1953) Laborer’s love (劳工之爱情, 1922)

Καιρός να ξεκινήσουμε να βλέπουμε συστηματικά κινέζικο κινηματογράφο. Αρχίζουμε με τον Τζανγκ Σιτσουάν.
Ο Τζανγκ Σιτσουάν θεωρείται ένας από τους πατέρες του κινέζικου κινηματογράφου. Γύρισε πάνω από 150 έργα στην καριέρα του, όπως «Το δύσκολο ζευγάρι» (1913), η πρώτη κινέζικη ταινία μεγάλου μήκους, «Ο έρωτας του εργαζόμενου» (1922), η πρώτη πλήρης κινέζικη ταινία που έχει σωθεί, «Το ορφανό σώζει τον παππού» (1923), μια από τις πρώτες μεγάλες κινέζικες εμπορικές επιτυχίες, «Η πυρπόληση του ναού του κόκκινου λωτού» (1928), η πρώτη ταινία πολεμικών τεχνών που αποτέλεσε την αφετηρία για τη δημιουργία ενός ιδιαίτερα δημοφιλούς είδους και «Η τραγουδίστρια Κόκκινη Παιωνία» (1931), η πρώτη ομιλούσα κινέζικη ταινία.
Ο έρωτας του μανάβη όπως θα ήταν ο πιο κατάλληλος τίτλος είναι μια σύντομη κωμωδία, μόλις 22 λεπτών. Το μανάβικο είναι απέναντι από το ιατρείο. Ο μανάβης φλερτάρει με την κόρη του γιατρού. Μια φορά που της πιάνει κουβέντα, βρίσκουν την ευκαιρία μια ομάδα παιδιών και του αρπάζουν φρούτα από το μανάβικό του. Προλαβαίνει τα δυο πιο μικρά. Δίνει μια στον πισινό του ενός. Το άλλο βάζει τα κλάματα. Το παίρνει στην αγκαλιά του και προσπαθεί να το ηρεμήσει. Στο τέλος τα διώχνει αφού τους βάζει από ένα φρούτο σε κάθε παλάμη.
Ταπεινό το επάγγελμά του, ο γιατρός του λέει ότι θα του δώσει την κόρη του αν του αυξήσει την πελατεία.
Αυτός τι σκαρφίζεται;
Στον πρώτο όροφο ενός διπλανού κτηρίου στεγάζεται μια ταβέρνα. Η σκάλα είναι εξωτερική. Την ξηλώνει και φτιάχνει μια δικής του επινόησης, με σκαλιά σαν περσίδες. Κρύβεται από πίσω. Όταν αντιλαμβάνεται κάποιους να κατεβαίνουν, κλείνει τις περσίδες και αυτοί κουτρουβαλιάζονται σαν σε τσουλήθρα. Έχουν κτυπήσει χέρια πόδια, όμως ο γιατρός είναι απέναντι· που τρίβει τα χέρια του από χαρά με την πελατεία που καταφτάνει συνεχώς. Και φυσικά θα δεχθεί τον ταπεινό μανάβη για γαμπρό του.
Τώρα, να εμπνεύστηκε το έργο του ο Τζανγκ Σιτσουάν από το «Χαμίνι» του Τσάρλι Τσάπλιν, που γυρίστηκε την προηγούμενη χρονιά;
Δεν μπορούμε να ξέρουμε.
Για όσους δεν το θυμούνται, το χαμίνι προπορεύεται και πετροβολάει τα παράθυρα των σπιτιών, ενώ πίσω του ακολουθεί ο Τσάπλιν διαφημίζοντας την πραμάτεια του: Τζάμιαααααααα!  Τζάμιαααααα!
Η ταινία υπάρχει στο youtube.

No comments: