Book review, movie criticism

Sunday, February 7, 2016

Michael Winterbottom, Welcome to Sarajevo




  Έχουμε δει άλλα δυο έργα του Winterbottom, το «In this world» και το «Trishna». Και στα τρία τον βλέπουμε να τοποθετεί την υπόθεση των έργων του σε διαφορετικές χώρες, με την ιστορία περίπου προσχηματική για να αναδείξει το κοινωνικο-πολιτικο-ιστορικό φόντο. Στο «In this world» αφηγείται την ιστορία δυο παιδιών από τη Αφγανιστάν που το σκάνε από ένα στρατόπεδο προσφύγων στο Πακιστάν για τον παράδεισο της Δύσης. Μόνο το ένα τα καταφέρνει. Στο «Trishna» μεταφέρει την ιστορία της Τες του Τόμας Χάρντι στην Ινδία, σε μια σύγχρονη, και πιο ακραία, εκδοχή της γυναικείας καταπίεσης, αυτή της συνειδησιακής αλλοτρίωσης.
Στο «Καλωσορίσατε στο Σεράγεβο» ο Winterbottom, μέσω της ιστορίας της Εμίρα, μας παρουσιάζει τη δραματική πολιορκία του Σαράγιεβο κατά τη διάρκεια του γιουγκοσλαβικού εμφύλιου. Πυροβολισμοί, εκρήξεις, πτώματα, αυτό είναι το λάιτ μοτίβ της ταινίας. Και όπως είναι φυσικό, βλέπουμε και αρκετό ντοκιμαντερίστικο υλικό.
Τα παιδιά είναι πάντα τα μεγάλα θύματα. Εμείς, φίλοι των Σέρβων, περιθάλψαμε τα δικά τους ορφανά. Ένα από αυτά, τον Dalibor, τον γνώρισα και εγώ. Ο δημοσιογράφος Henderson αποφάσισε να σώσει την Εμίρα, ένα εννιάχρονο κοριτσάκι, μουσουλμάνα, που η μητέρα της την είχε παρατήσει σε ένα ορφανοτροφείο που κινδύνευε ανά πάσα στιγμή από τα πυρά. Την πήρε μαζί του στην Αγγλία όπου την υιοθέτησε. Μέσω της πραγματικής ιστορίας της Εμίρα ο Winterbottom μας έδειξε την κόλαση του Σαράγιεβο.
Εξαιρετική ταινία, η οποία μάλιστα προτάθηκε για Χρυσό Φοίνικα.

No comments: