Book review, movie criticism

Thursday, April 27, 2017

Peter Berg, Patriots day (Η μέρα των ηρώων, 2016)



Peter Berg, Patriots day (Η μέρα των ηρώων, 2016)
  

  Από σήμερα στους κινηματογράφους.
  Η ταινία αναφέρεται στο πραγματικό περιστατικό της βομβιστικής επίθεσης στους μαραθωνοδρόμους στη Βοστώνη στις 15 Απριλίου του 2013 από τους αδελφούς Τσαρνάγιεφ, που στοίχισε τη ζωή σε τρία άτομα ενώ δεκάδες άλλα τραυματίσθηκαν, σκορπίζοντας τον τρόμο τόσο στους μαραθωνοδρόμους όσο και στους θεατές που ήταν συνωστισμένοι στα πεζοδρόμια. Ένας αστυνομικός επίσης σκοτώθηκε στις προσπάθειες της σύλληψής τους.
   Συναρπαστική ταινία, βλέπω έχει πολύ καλή βαθμολογία στη IMDb, 7,4. Επίσης διαβάζω στη βικιπαίδεια ότι επαινέθηκε από τους κριτικούς και θεωρήθηκε ως μια από τις δέκα καλύτερες ταινίες του 2016.
  Για εμάς τους δυτικούς ο μανιχαϊσμός είναι ξεκάθαρος: από τη μια μεριά οι καλοί, δηλαδή εμείς, και από την άλλη μεριά οι κακοί, δηλαδή αυτοί. Δεν ξέρω πόσοι και πόσο πολύ αναρωτήθηκαν για το τι σπρώχνει αυτά τα άτομα σε τέτοιου είδους ενέργειες, και τι είδους απαντήσεις έδωσαν. Έναν μετριοπαθή μουσουλμάνο όμως είναι φυσικό να τον απασχολεί περισσότερο. Στο φαινόμενο της τρομοκρατίας προσπάθησε να ρίξει κάποιο φως ο μαροκινός Nabil Ayouch με την ταινία του «Horses of God» (2012) που αναφέρεται σε πέντε βομβιστικές επιθέσεις που έγιναν στην Καζαμπλάνκα το 2003. Η ταινία του προβληματίζει, η ταινία του Peter Berg συναρπάζει.
 

No comments: