Book review, movie criticism

Friday, July 28, 2017

Dick Lau, Emmanuelle in Hong Kong (2003)

Dick Lau, Emmanuelle in Hong Kong (2003)


  Πάνω στην ιστορία της γνωστής μας Εμμανουέλλας ο Ντικ Λάου έφτιαξε μια παρόμοια για το Χονγκ Κονγκ. Ψυχρή η Έμιλι, η γυναίκα του Υονγκ ο οποίος είναι ψυχίατρος.  Ενδίδει για μια θεραπεία της σε ένα κάστρο όπου γίνονται τελετουργικά όργια (μου θύμισαν, χωρίς το σεξουαλικό, το «Μάτια ερμητικά κλειστά» του Κιούμπρικ). Η κουνιάδα του έχει και αυτή ψυχολογικά προβλήματα, αθεράπευτη περίπτωση αποφαίνεται στον άντρα της.  
  Είχε επιτυχία η θεραπεία; Ναι. Η γυναίκα του τού λέει ότι είναι ένας loser, ότι ήταν ψυχρή γιατί δεν τον έκανε κέφι. Στο εξής θέλει να ζήσει τη ζωή της.
  Unhappy end; Όχι, μετά τη δήλωσή της διαβάζουμε στην οθόνη Happy end. Ποιο είναι αυτό το happy end; Θα κάνει σεξ με την κουνιάδα του, φορώντας και οι δυο μάσκες. Όμως κάποια στιγμή θα τις πετάξουν.
  Υπάρχει και ένα θλιβερό επεισόδιο για το οποίο διαψευστήκαμε στις αφηγηματικές μας αναμονές. Η όμορφη καλόγρια είναι άρρωστη, παίρνει φάρμακα. Κάποια στιγμή θα σταματήσει να τα παίρνει. Ο επίσκοπος εκβιάζει τον Γιονγκ να υπογράψει για να σταλεί σε ένα άσυλο. Αναγκάζεται να υπογράψει.
  Η αφηγηματική αναμονή είναι ότι θα θεραπευτεί με το σεξ. Όμως όχι, θα αυτοκτονήσει κόβοντας τις φλέβες της.

  Πολύ μου άρεσε αυτή η ταινία: άκουσα ωραίες μουσικές, ανάμεσα στις οποίες δυο αγαπημένα μου κομμάτια: Το «Χειμώνα» από τις «Τέσσερις εποχές» του Βιβάλντι και το τελευταίο μέρος, allegro con fuoco, της «Συμφωνίας του Νέου Κόσμου» του Ντβόρζακ. 

No comments: