Book review, movie criticism

Saturday, February 24, 2018

Sean Baker, The Florida project (2017)





  Παίζεται ακόμη στους κινηματογράφους.
  Το «The Florida project» είναι μια ταινία μυθοπλασίας, αναφέρεται όμως σε ένα πραγματικό πρόβλημα. Γυναίκες που κάποιες κοινωνικές υπηρεσίες τις θεωρούν ανεπαρκείς ως μητέρες τους παίρνουν τα παιδιά. Όμως η ταινία του Ken Loach «Ladybird ladybird» (1994) που πραγματεύεται το ίδιο θέμα βασίζεται σε ένα πραγματικό γεγονός.
  Στην ταινία του Ken Loach αυτό που προβάλλεται είναι η απελπισία της μητέρας που της παίρνουν τα παιδιά της, το ένα μετά το άλλο. Στην ταινία του Sean Baker τονίζεται περισσότερο η απελπισία του μικρού κοριτσιού που διαπιστώνει ότι θα το πάρουν μακριά από τη μητέρα του. Και το βάζει στα πόδια, μαζί με μια φιλενάδα της.
  Το happy end είναι κινηματογραφικό, σε μια πραγματική ιστορία αργά ή γρήγορα θα τη βρίσκανε.
  Αυτό που τονίζουν οι δυο σκηνοθέτες είναι η μη συνειδητοποίηση από τις κοινωνικές υπηρεσίες της παραμέτρου της αγάπης, της αγάπης που τρέφει το παιδί προς τη μάνα και η μάνα προς το παιδί, που σίγουρα κάποιες φορές στη ζυγαριά μετράει περισσότερο από τις όποιες ανεπάρκειες της μάνας. Όχι όμως στη ζυγαριά που κρατούνε οι υπηρεσίες αυτές.
  Η πλοκή διαδραματίζεται σε ένα φτηνό μοτέλ, του οποίου διαχειριστής είναι ο Βίλεμ Νταφόε. Στην αρχή της ταινίας παρακολουθούμε τις διαολιές των μικρών παιδιών, τις οποίες ο Νταφόε κάποιες φορές αντιμετωπίζει με κατανόηση και κάποιες άλλες με αγανάκτηση. Σιγά σιγά όμως τα επεισόδια εστιάζονται στη νεαρή Bria Vinaite, εξαιρετική στον πρώτο της κινηματογραφικό ρόλο, και στη μικρούλα κόρη της Brooklynn Prince, επίσης εξαιρετική.
  Διάφορα σασπένς δημιουργούνται: θα βρει λεφτά να πληρώσει το νοίκι; Πώς θα ζήσει; Μια διαολιά των παιδιών θα της στερήσει την καλύτερή της φίλη.
  Αυτό που τονίζει ο σκηνοθέτης είναι ότι η μητρική ανεπάρκεια δεν είναι πάντα επιλογή. Η Bria Vinaite πουλάει στους δρόμους καλλυντικά μαζί με την κορούλα της. Τα λεφτά που καταφέρνει να κερδίζει δεν φτάνουν. Και, καθώς είναι νέα και όμορφη, καταφεύγει στο αρχαιότερο επάγγελμα, στο οποίο καταφεύγουν πολλές που βρίσκονται σε ανάλογη θέση: γίνεται πόρνη. Όμως θα αποκαλυφθεί, και a priori μια πόρνη θεωρείται ανεπαρκής ως μητέρα. Και οι κοινωνικές υπηρεσίες καταφτάνουν.
  Συγκινητική ταινία η οποία, παρόλο που το θέμα δεν είναι συνηθισμένο, τονίζει πολύ χαρακτηριστικά τη μητρική αγάπη αλλά και, όπως είπαμε, την αγάπη του παιδιού προς τη μητέρα.  
 


No comments: