Li Yang, Blind mountain 盲山 (2007)
Η δεύτερη συνέχεια της προγραμματισμένης από τον Λι Γιανγκ τριλογίας, της οποίας κάθε έργο ξεκινάει με τη λέξη «τυφλός», το «Τυφλό βουνό» (η επίσημη συμμετοχή της Κίνας στο φεστιβάλ Καννών το 2007), είναι ακόμη πιο ανατριχιαστική από την πρώτη του ταινία που παρουσιάσαμε προχθές, το «Τυφλό πηγάδι» (blind shaft). Και αυτό γιατί θίγει ένα πρόβλημα πιο φοβερό από αυτό της εγκληματικότητας, που εξάλλου είναι διεθνές: το πρόβλημα της πώλησης κοριτσιών που αγοράζονται σαν σύζυγοι.
Μια κοπέλα, απόφοιτος πανεπιστημίου, ξεγελιέται από μια εταιρία. Την μεταφέρουν σε μια ορεινή περιοχή όπου τάχα θα μείνει σε μια οικογένεια, για να μαζέψει βότανα τα οποία μοσχοπουλιούνται στην αγορά (παρεμπιπτόντως οι Κινέζοι είναι πρώτοι στη βοτανοθεραπεία. Σε ένα κείμενο από κάποιο αναγνωστικό που κάναμε στον ελληνοκινεζικό σύνδεσμο υπήρχε η ιστορία ενός διάσημου βοτανολόγου της Κίνας). Στην πραγματικότητα την είχαν πουλήσει σε αυτή την οικογένεια για 7.000 yuan (ψάχνοντας στο ίντερνετ βρήκα τη σημερινή αντιστοιχία με το ευρό: 793,56 ευρό). Αυτό που ακολουθεί είναι ένα θρίλερ με τις επανειλημμένες προσπάθειές της να δραπετεύσει. Ακόμη και όταν θα έλθει ο πατέρας της με την αστυνομία δεν θα τα καταφέρει. Το έργο τελειώνει με τον «σύζυγό» της να κτυπάει τον πατέρα της που είναι πεσμένος κάτω στο έδαφος. Αυτή, όταν παρά τις εκκλήσεις της να τον αφήσει αυτός εξακολουθεί να τον κτυπάει, αρπάζει ένα τσεκούρι και το κατεβάζει στο κεφάλι του.
Μα είναι δυνατόν να συμβαίνουν τέτοια πράγματα;
Φαίνεται πώς είναι, και μάλιστα και στις πόλεις, όχι μόνο σε απομονωμένες περιοχές με αμόρφωτο πληθυσμό-τουλάχιστον έτσι ακούμε στο έργο. Η αμορφωσιά αποτελεί την πιο μεγάλη κοινωνική μάστιγα, και δεν είναι τυχαίο που όλα τα επαναστατικά κινήματα σαν πρώτη μέριμνα έχουν το ανέβασμα του μορφωτικού επιπέδου του λαού, και μάλιστα σε χώρες όπως η προεπαναστατική Κίνα όπου ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού δεν ήξεραν ανάγνωση και γραφή. Η κλειτοριδεκτομή, ενδημική στη μαύρη μουσουλμανική Αφρική, γίνεται σε αγροτικές κυρίως περιοχές με αμόρφωτους κατοίκους.
Και όχι μόνο στη μαύρη Αφρική. Διάβασα ότι η σύζυγος του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ ηγείται μιας εκστρατείας διαφώτισης του πληθυσμού, ώστε να σταματήσει η κλειτοριδεκτομή που γίνεται ακόμη σε κάποιες περιοχές της Αιγύπτου.
Πάλι ξεστρατίσαμε, το θέμα της γυναικείας καταπίεσης στις πιο ακραίες της μορφές είναι πολύ μεγάλο για να το συζητήσουμε εδώ.
No comments:
Post a Comment