Monday, March 21, 2011

Βάσω Οικονομοπούλου, Ι.Μ.Παναγιωτόπουλος, Χρονολόγιο-εργογραφία

Βάσω Οικονομοπούλου, Ι.Μ.Παναγιωτόπουλος, Χρονολόγιο-εργογραφία, Εκδόσεις της σχολής Ι.Μ.Παναγιωτόπουλος, 2010, σελ. 189


Η παρακάτω βιβλιοκριτική δημοσιεύτηκε στο Λέξημα

Μια εμπεριστατωμένη εργασία, πολύτιμο εργαλείο για κάθε μελλοντικό μελετητή του έργου του Ι.Μ.Π.

Από τις εκδόσεις της σχολής Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου εκδόθηκε σε ένα καλαίσθητο τόμο ένα εμπεριστατωμένο χρονολόγιο-εργογραφία του διακεκριμένου πεζογράφου Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, πόνημα της Βάσως Οικονομοπούλου. Διαβάζοντας αυτό το έργο με την πρωτοτυπία της σύνθεσής του διαπιστώνω ότι είναι καλύτερο από βιογραφία. Σίγουρα είναι πιο ελκυστικό ως ανάγνωσμα.
Κατ’ αρχάς διαθέτει πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Περίπου το μισό της σελίδας καταλαμβάνεται από το υλικό αυτό. Κατόπιν σε σύντομο κείμενο με ημερολογιακή ένδειξη η Βάσω Οικονομοπούλου καταγράφει σταθμούς από τη ζωή του Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου. Τέλος υπάρχουν αποσπάσματα, σχεδόν ίσα σε έκταση με το κείμενο της Οικονομοπούλου, από έργα του Ι.Μ.Π που αναφέρονται στα γεγονότα-σταθμούς που καταγράφονται αμέσως πιο πριν.
Το βιβλίο ξεκινάει με ένα πρόλογο της Άντας Κατσίκη-Γκίβαλου, καθηγήτριας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συνέχεια υπάρχει κατατοπιστική εισαγωγή της Βάσως Οικονομοπούλου. Ακολουθεί το χρονολόγιο-εργογραφία, που αποτελεί και το κυρίως μέρος του τόμου, καταλαμβάνοντας τις 136 από τις 189 σελίδες του. Η επόμενη ενότητα αναφέρεται στις εκδόσεις-μελέτες-εκδηλώσεις για τον Ι.Μ.Παναγιωτόπουλο. Ακολουθούν οι πηγές παραθεμάτων και στη συνέχεια μια ξεχωριστή εργογραφία, όπου παρατίθενται τα έργα του συγγραφέα κατά κατηγορίες. Πολυγραφότατος ο Ι.Μ.Π, η εργογραφία του καταλαμβάνει τρεις σελίδες με τις εξής κατηγορίες, ενδεικτικές του πόσο πολυσχιδές είναι το έργο του: ποίηση, πεζά, κριτική, δοκίμιο, ταξιδιωτικά, ιστορία-λεξικά-ανθολογία και τέλος μεταφράσεις. Έπειτα έχουμε μια βασική και μια γενική βιβλιογραφία για τον Ι.Μ.Π, και οι δυο ενδεικτικές. Στην τελευταία ενότητα, «Ο Ι.Μ.Παναγιωτόπουλος και η εποχή του», κάθε σελίδα αποτελείται από έξι στήλες. Στην πρώτη και την τελευταία υπάρχουν οι χρονολογίες. Προφανώς η τελευταία τίθεται για απλή διευκόλυνση, αφού εκεί αναγράφονται οι ίδιες χρονολογίες που υπάρχουν και στην πρώτη. Η δεύτερη τιτλοφορείται «Βίος του συγγραφέα». Η τρίτη «Ελληνική πνευματική ζωή». Η τέταρτη «Ξένη πνευματική ζωή» και η πέμπτη «Γενική ιστορία».
Το έργο αυτό αποδεικνύει το πόσο φιλέρευνη και φιλόπονη είναι η Βάσω Οικονομοπούλου, αλλά και επινοητική στην κατάταξη του υλικού της. Περιμένουμε να δούμε σύντομα εκδομένη και τη διδακτορική της διατριβή που είναι πάνω στο έργο της Ευγενίας Φακίνου. Είμαστε σίγουροι ότι θα είναι αξιολογότατη.

Μπάμπης Δερμιτζάκης

No comments:

Post a Comment