Kambuzia Partovi, Border café (2005)
http://filmsufi.blogspot.com/2009/07/cafe-transit-kambuzia-partovi-2005.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Kambuzia_Partovi
Και αυτό το έργο το είδα πριν μήνες. Είναι έργο φεμινιστικό. O Partovi εξάλλου είναι ο σεναριογράφος του «Κύκλου», ενός φεμινιστικού έργου του Jafar Panahi, απαγορευμένου στο Ιράν. Μια χήρα γυναίκα μετά το θάνατο του άντρα της λειτουργεί μόνη της το συνοριακό καφενείο, το οποίο εκτός από καφέ προσφέρει και μικρά γεύματα. Αντιστέκεται με επιμονή στις εκκλήσεις του κουνιάδου της να κλείσει το καφενείο και να τον παντρευτεί, αν και είναι ήδη παντρεμένος, σύμφωνα με τα τοπικά έθιμα. Αυτή αντιστέκεται. Στο τέλος αυτός θα πείσει τις αρχές να της κλείσουν το καφενείο. Στο τέλος την βλέπουμε να ανοίγει ένα άλλο, με τη βοήθεια ενός από το προσωπικό της, νομίζω του μάγειρά της.
Στον πρώτο σύνδεσμο πάνω υπάρχει εκτενής περίληψη της πλοκής και ανάλυση του έργου. Θα διαφωνήσουμε με τον συντάκτη της, που θέλει τον κουνιάδο να κινείται μόνο από τη διάθεση να ακολουθήσει την παράδοση. Δυο είναι τα βασικά του κίνητρα: του έχει γυαλίσει η νύφη του, και θέλει να της κλείσει το καφενείο γιατί κάνει ζημιά στο δικό του.
Να προσθέσουμε ότι την Reyhan την βλέπουμε και με τα μάτια δυο ανθρώπων: ενός έλληνα φορτηγατζή που σταματάει συχνά για να φάει στο καφενείο της, και μιας νεαρής ρωσίδας που η Reyhan την έσωσε από τους σωματέμπορους. Με τις αφηγήσεις τους ξεκινάει το έργο.
No comments:
Post a Comment