Friday, July 15, 2016

Huang Jianxin and Han Sanping, the founding of a party




«Το σημαντικό εγχείρημα της ίδρυσης ενός κόμματος» είναι ο κινέζικος τίτλος.
Με ενθουσίασε τόσο η ταινία «Η ιστορία του Zhou Enlai» που αποφάσισα να δω και μια άλλη ταινία που είχα για τη ζωή του, και που είχε ακριβώς αυτό τον τίτλο: Zhou Enlai. Με απογοήτευση είδα πως ήταν χωρίς υπότιτλους, ούτε καν κινέζικους.
Έχω δει δυο ταινίες με κινέζικους υπότιτλους. Πάγωνα την εικόνα και διάβαζα. Αλλά αυτό το έκανα γιατί με ενδιέφεραν πάρα πολύ. Έτσι αποφάσισα, αντί για αυτήν, να δω την ταινία «Η ίδρυση ενός κόμματος».
Τελικά συνειδητοποίησα άλλη μια φορά ότι μόνο με το ιστορικό μυθιστόρημα και τις ιστορικές ταινίες εντυπώνονται καλύτερα στο μυαλό τα ιστορικά γεγονότα, εκτός βέβαια αν είσαι ιστορικός ή έχεις ειδικό ενδιαφέρον για την ιστορία. Έχω διαβάσει μια ιστορία της Κίνας, έχω διαβάσει και άλλα κείμενα, αλλά αυτό που θυμόμουν ήταν η επανάσταση του 1911 (辛亥革命) που ανέτρεψε τη δυναστεία των Τσίνγκ, τον πρώτο πρόεδρό της τον Sun Yatsen (Sūn Zhōngshān 孫中山, μ’ αυτό το όνομα είναι περισσότερο γνωστός στους κινέζους), αόριστα για την κατοπινή περίοδο που ήταν γεμάτη ταραχές και ανατροπές, την φοιτητική εξέγερση της 4ης Μαΐου και την ίδρυση του κομμουνιστικού κόμματος το 1921.
Σ’ αυτό το έργο που έχει συναρπαστικές σκηνές, ιδιαίτερα από τη φοιτητική εξέγερση, βλέπουμε βέβαια συχνότερα τον Μάο. Όμως βλέπουμε και τον Zhou Enlai. Σαν υποκινητής μιας άλλης φοιτητικής εξέγερσης συνελήφθηκε μαζί με άλλους συμφοιτητές του και κρατήθηκε στη φυλακή σχεδόν μισό χρόνο. Όταν ελευθερώθηκε πήγε στο Παρίσι όπου είχαν πάει και άλλοι νεαροί μαρξιστές, για να ολοκληρώσουν την επαναστατική τους μόρφωση.
Και, μαθαίνω από το φίλο μου το Γιώργο το Βέη, ότι ο Zhou Enlai παρουσίαζε στο Μάο το έγγραφο με τις θανατικές καταδίκες για επικύρωση, έχοντας όμως διαγράψει ο ίδιος ένα σωρό ονόματα. Ο Μάο λέει γινόταν έξω φρενών και αρνιόταν να υπογράψει. Την επομένη το πρωί όμως είχε μαλακώσει και υπέγραφε.

No comments:

Post a Comment