Thursday, June 1, 2017

Terence Davies, A quiet passion (Ήρεμο πάθος 2016)



Terence Davies, A quiet passion (Ήρεμο πάθος 2016)
  

  Από σήμερα στους κινηματογράφους.
  Πριν χρόνια είδα την ταινία «The neon bible» (1995) του Τέρενς Ντέηβις, στην οποία ανακάλυψα από πού πήρε το θέμα του για το λάργκο στη «Συμφωνία του Νέου κόσμου» ο Ντβόρζακ. Πριν λίγες μέρες είδα στο vimeo (αναρτώ πάντα την ημέρα της πρεμιέρας), μια και δεν θα γίνει δημοσιογραφική προβολή, το «Ένα ήσυχο πάθος».
  Οξύμωρος ο τίτλος, τα πάθη δεν είναι ποτέ ήσυχα, το συχνότερο είναι βίαια. Αλλά όταν τα απωθείς, ναι, γίνονται ήσυχα.
  Έχω δηλώσει ότι μου αρέσουν οι βιογραφίες, και έχω διαβάσει πολλές. Όμως σχεδόν όλες τους είχαν να κάνουν με συγγραφείς όπως ο Μπαλζάκ, ο Πόε, η Μαργκερίτ Ντυράς. Κινηματογραφικές βιογραφίες για συγγραφείς δεν θυμάμαι να έχω δει. Αυτή πρέπει να είναι η πρώτη.
  Η ταινία αναφέρεται στη ζωή της αμερικανίδας ποιήτριας Έμιλυ Ντίκινσον (1830-1886), από τα μαθητικά της χρόνια μέχρι το θάνατό της. Έζησε μοναχική ζωή στο πατρικό της σπίτι από όπου σπάνια έβγαινε. Ήταν θρησκευόμενη χωρίς όμως να προσκολλάται στους εκκλησιαστικούς τύπους. Παρόλα αυτά το άτομο που την επηρέασε περισσότερο στη ζωή της ήταν ένας πάστορας, για τον οποίο έτρεφε έναν πλατωνικό έρωτα καθώς ήταν παντρεμένος. Το εσωτερικό της σφρίγος το διέθετε όλο στην ποίηση, και υπήρξε πολυγραφότατη. Ελάχιστα όμως ποιήματά της δημοσιεύτηκαν όσο ζούσε και γι’ αυτό δεν ήταν γνωστή. Η αδελφή της ανακάλυψε τα τετράδια με τα ποιήματά της μετά το θάνατό της και τα έδωσε για δημοσίευση. Σήμερα η Έμιλι Ντίκινσον και ο Ουώλτ Ουίτμαν θεωρούνται οι κορυφαίοι αμερικανοί ποιητές του 19ου αιώνα.
  Ήταν τυχερή που είχε τέτοιαν αδελφή όπως και ο δικός μας Σολωμός ήταν τυχερός που είχε τέτοιο φίλο, τον Ιάκωβο Πολυλά. Ναι, σίγουρα υπάρχουν Σολωμοί και Ντίκινσον για τους οποίους δεν θα μάθουμε ποτέ.
  Ακούσαμε τη συγκινητική ατάκα, σε σχόλιο της αδελφής της: -Στα ζητήματα της ψυχής είσαι αυστηρότατη. –Η αυστηρότητα αυτή είναι ένα υποκατάστατο της ευτυχίας.
  Ναι, δεν υπήρξε ευτυχισμένη με τη μονήρη ζωή που ζούσε, και τα περισσότερα ποιήματά της διακρίνονται για μια μελαγχολία.
  Η Cynthia Nixon, η Μιράντα του Sex and the city, υπήρξε εξαιρετική στην ερμηνεία της. Πολύ μας άρεσε αυτή η ταινία.

No comments:

Post a Comment