Thursday, November 15, 2018

Henrik Peschel, Si-o-se Pol (2013)




  Να το ξαναγράψω: είμαι φαν του ιρανικού κινηματογράφου, αλλά βλέπω και ταινίες ιρανών σκηνοθετών που εργάζονται εκτός Ιράν καθώς και ταινίες που έχουν σχέση με το Ιράν ή τους ιρανούς.
  Πολλά τα θέματα της ταινίας: λαθρομετανάστευση, αναζήτηση, σχέση πατέρα-κόρης, αυταρχικό καθεστώς, ανθρώπινη καλοσύνη και αλληλοβοήθεια, επικείμενος θάνατος από ανίατη αρρώστια.
  Ο Παρβίζ έρχεται με φουσκωτή βάρκα στην Ισπανία. Με τον σύντροφό του πέφτουν στο νερό ενώ αυτός που τους μετέφερε, έναντι αδρής αμοιβής εννοείται, επιστρέφει βιαστικά στο Αλγέρι. Ο σύντροφός του θα τον αποχαιρετήσει, αλλά θα τον παραπέμψει σε ποιον για να ζητήσει βοήθεια.
  Αυτός είναι ο Δαρείος. Αλλά θα τον βοηθήσει και η Γερμανίδα Άλμουτ, που έχει έλθει με τον φίλο της και προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της ανοίγοντας ένα κοσμηματοπωλείο. Σ’ αυτούς θα προστεθεί αργότερα και ο Φαμπρίτσιο. Μουσικός, δουλεύει σε παρακατιανές δουλειές. Ο ένας θα ενισχύει τον άλλο στην προσπάθειά τους να κρατηθούν στη ζωή, να μη λυγίσουν.
  Ο Παρβίζ ήλθε στην Ισπανία να συναντήσει την κόρη του η οποία έδωσε ελάχιστα δείγματα ζωής εδώ και πολλά χρόνια. Τον παράτησε όταν την πρόδωσε στις ιρανικές αρχές για κάποια αντικαθεστωτική ενέργεια. Νοιώθοντας ενοχές γι’ αυτό που έκανε, έδωσε αργότερα καταφύγιο σε έναν αντικαθεστωτικό. Όμως ο γείτονας τον κάρφωσε και κατέληξε στις ιρανικές φυλακές. Η διένεξή του με έναν φονταμενταλιστή ανακριτή του στοίχισε μήνες στην απομόνωση, πράγμα που επιδείνωσε την αρρώστια των πνευμόνων του. Τώρα βρίσκεται στο τελικό στάδιο, έχει λίγο χρόνο ζωής και θέλει να προλάβει να δει την κόρη του.
  Την αναζητεί μαζί με την Άλμουτ, που του χρησιμεύει ως διερμηνέας. Τελικά θα μάθει ότι βρίσκεται στη Φλωρεντία, παντρεμένη. Η Άλμουτ που δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με το φίλο της ο οποίος, μηχανικός, δουλεύει σε μια άλλη πόλη και δεν επικοινωνεί μαζί της συχνά, προθυμοποιείται να τον πάει με το αμάξι της. Μαζί τους θα έλθει και ο Δαρείος και ο Φαμπρίτσιο, που δεν βλέπει να έχει μέλλον στην Ισπανία.
  Δεν θα τα καταφέρει ο Παρβίζ. Η αρρώστια του επιδεινώνεται δραματικά, ο φαρμακοποιός αρνείται να δώσει βρογχοδιασταλτικό χωρίς ιατρική συνταγή, και ο Παρβίζ ξεψυχάει κάπου στα Πυρηναία. Οι υπόλοιποι θα γυρίσουν πίσω. Θα ανοίξουν ένα καφέ και θα το ονομάσουν Si-o-se Pol, το όνομα μιας γέφυρας στην Τεχεράνη, της πιο όμορφης γέφυρας του κόσμου, όπου σύχναζε ο Παρβίζ.
  Συγκινητική ταινία, έβαλα και εγώ το 8 στο IMDb, τον βαθμό που είχε· στο οποίο βλέπω ότι ο γερμανικός τίτλος (στη Γερμανία πρωτοπροβλήθηκε) είναι «Οι τελευταίες μέρες του Παρβίζ Κ.». Τις τελευταίες μέρες του Joseph K. τις έχουμε μάθει εδώ και χρόνια.  

No comments:

Post a Comment