Friday, June 7, 2019

Fritz Lang, Destiny (1921)


Fritz Lang, Destiny (1921)

  Από χθες στο Στούντιο, σε επανέκδοση.
  H «Μοίρα» (ο κουρασμένος θάνατος, Der müde Tod, ο γερμανικός τίτλος) του Fritz Lang είναι μια χαρακτηριστική «σκοτεινή» εξπρεσιονιστική ταινία, με περίπου unhappy end, αλλά με εντελώς unhappy στις τρεις ενδιάμεσες ιστορίες.
  Το ζευγάρι ταξιδεύει με την άμαξα. Φαίνονται πολύ ερωτευμένοι. Ενδιάμεσα παραλαμβάνουν έναν άλλο επιβάτη, που όμως δεν είναι άλλος από τον θάνατο.
  Θα σταματήσουν σε ένα πανδοχείο. Θα δειπνήσουν. Ξάφνου η κοπέλα θα χάσει τον φίλο της. Τι έγινε;
  Τον έχει πάρει ο θάνατος. Τον ψάχνει, συναντάει τον θάνατο, τον παρακαλεί να της τον δώσει πίσω, αυτός της λέει ότι είναι αδύνατον, ο ίδιος λυπάται για το άχαρο καθήκον που του επέβαλε ο θεός. Όμως, της λέει, να δοκιμάσει αν μπορεί να γλιτώσει τις ζωές τριών νέων που αυτή τη στιγμή κινδυνεύουν. Τα τρία αναμμένα κεριά που είναι μπροστά τους δείχνουν ότι είναι ακόμη στη ζωή. Αν τα καταφέρει, θα τον επαναφέρει στη ζωή.
  Η πρώτη ιστορία (ερωτικές όλες τους) διαδραματίζεται σε μια μουσουλμανική χώρα. Ο αγαπημένος της κοπέλας θα χάσει τη ζωή του, και θα δούμε το ένα κερί να σβήνει. Το ίδιο και ο άλλος νέος, στη Βενετία. Ο τρίτος που θα χάσει τη ζωή του βρίσκεται στην Κίνα. Είναι η πιο ενδιαφέρουσα ιστορία με το φανταστικό του παραμυθιού να κυριαρχεί.
  Τελικά ο χάρος (στην Κρήτη ο θάνατος έρχεται προσωποποιημένος σαν χάρος, κάπου έχω αφηγηθεί ένα όνειρό μου γι’ αυτόν) θα κάνει ακόμη μια παραχώρηση: αν του φέρει έναν άνθρωπο που έχει ακόμη πολλή ζωή μπροστά του, θα επαναφέρει στη ζωή τον αγαπημένο της. Αυτή σώζει ένα μωρό από μια πυρκαγιά, αλλά τελικά δεν θα του το δώσει, θα το δώσει στη μητέρα του που σπαράζει από την απελπισία της. Και του ζητάει να την πάρει και αυτή και να την πάει κοντά του. Ο χάρος θα της κάνει τη χάρη (αναρωτιέμαι μήπως υπάρχει ετυμολογική συγγένεια, να ρωτήσω το φίλο μου το Χρίστο), γι’ αυτό λέμε ότι το τέλος είναι εν μέρει μόνο unhappy.
  Πάντως, να σχολιάσουμε εδώ, η Άλκηστις ξεπερνάει σε μεγαλοψυχία την κοπέλα αυτή. Η Άλκηστις ανταλλάσσει τη δική της ζωή με τη ζωή του άντρα της τον οποίο υπεραγαπάει, πράγμα που θα τους κρατήσει πάλι χωρισμένους, με τη διαφορά ότι αυτή θα βρίσκεται στον κάτω κόσμο και αυτός στον απάνω. Η κοπέλα του Lang, προκειμένου να είναι μαζί με τον αγαπημένο της, δεν θα ζητήσει από το χάρο να τον επαναφέρει στη ζωή και να πάρει τη δική της σαν αντάλλαγμα, αλλά θα του ζητήσει να πάρει και αυτήν και να την φέρει κοντά του. Όμως, όπως και να ’χει, η κοπέλα της ιστορίας του Lang θυσιάζει επίσης τη ζωή της εξαιτίας του μεγάλου έρωτα που τρέφει για τον αγαπημένο της.
  Δεν θα δώσω τον σύνδεσμο του youtube μια και παίζεται μόνο στο Στούντιο. Είναι κρίμα να μην την δείτε και οι εκτός Αθηνών. Προϋπόθεση βέβαια να ξέρετε αγγλικά. Είναι κάμποσο το κείμενο στους μεσότιτλους.

1 comment: