Thursday, December 5, 2019

May el-Toukhy, Η βασίλισσα της καρδιάς (Queen of hearts, 2019)


May el-Toukhy, Η βασίλισσα της καρδιάς (Queen of hearts, 2019)


  Από σήμερα στους κινηματογράφους.
  «Ντάμα κούπα» είναι ο αγγλικός τίτλος, ενώ ο δανέζικος «Dronningen» σημαίνει απλά η βασίλισσα. Η βασίλισσα είναι παρούσα λοιπόν και στους τρεις τίτλους.
  Η Φαίδρα τα ρίχνει στον Ιππόλυτο, τον γιο του άνδρα της του Θησέα. Ο Ιππόλυτος ανταποκρίνεται. Κάποια στιγμή όμως μια συναδέλφισσά της τους βλέπει, και γι’ αυτό αποφασίζει να διακόψουν. Ο Ιππόλυτος επιμένει στη σχέση, όμως αυτή είναι κάθετη στην άρνησή της. Τότε αυτός πηγαίνει και την καρφώνει στον πατέρα του, ότι του την έπεσε.
  Προσπαθεί να με εκδικηθεί γιατί νομίζει ότι εγώ σε πήρα από τη μητέρα του, θα διαμαρτυρηθεί έντονα η Φαίδρα.
  Ποιον από τους δυο να πιστέψει ο Ιππόλυτος;
  Ας μην κάνουμε άλλο σπόιλερ, μπορείτε να δείτε την ταινία.
  Τα ονόματα που έδωσα στα πρόσωπα του έργου είναι αυτά της ευριπίδειας τραγωδίας, από την οποία όμως αφίσταται αρκετά.   
  Και τώρα δυο σχόλια.
  Το πρώτο.
  Περισσότερο από ό,τι στα remake μας ενδιαφέρει εδώ η απόκλιση από τον αρχαίο μύθο (εδώ για παράδειγμα είναι ο Ιππόλυτος που καρφώνει και όχι η Φαίδρα), όπως και οι αναπόφευκτες διαφορές στις λεπτομέρειες μια και τοποθετείται η πλοκή σε σύγχρονο context.  
  Και το δεύτερο.
  Ναι, η Φαίδρα είναι πιο κεντρικό πρόσωπο στο έργο, αυτή εμφανίζεται περισσότερες φορές, όμως πιο τραγικό πρόσωπο, ο ήρωας που υποφέρει χωρίς να του πρέπει (αν και εδώ όχι απόλυτα, θα μπορούσε να αρνηθεί την ερωτική προσέγγιση της Φαίδρας) είναι ο Ιππόλυτος. Πολύ σωστά τιτλοφορεί με το όνομά του το έργο του ο Ευριπίδης, σε αντίθεση με τον Σενέκα και τον Ρακίνα, και φυσικά την May el-Toukhy, η οποία όμως με τον τίτλο «Η βασίλισσα» πιθανότατα ήθελε να παραπέμψει διακειμενικά στην βασίλισσα Φαίδρα.
  Πολύ καλή ταινία, αξίζει να τη δείτε, έστω και μόνο γιατί αποτελεί μεταφορά της αρχαίας τραγωδίας. 

No comments:

Post a Comment