Sunday, March 29, 2020

Steven Soderbergh, Contagion, 2011)


Steven Soderbergh, Contagion, 2011)


  Ούτε που θα μπορούσαμε να το διανοηθούμε πριν εννιά μόλις χρόνια ότι αυτά που είδαμε στην ταινία θα ωχριούσαν μπροστά σ’ αυτά που ζούμε τώρα, σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.
  Με βάση αυτό, τι να πω για την ταινία; Για κάποιες διαφορές ίσως. Σ’ αυτήν δεν βλέπουμε απαγόρευση της κυκλοφορίας, αν και βλέπουμε μπλόκα στη μετακίνηση πολιτών. Προς το παρόν σε μας απαγορεύεται να ταξιδέψει σε νησί κάποιος που δεν είναι μόνιμος κάτοικος. Να δούμε τι θα γίνει με τα διόδια, θα μπλοκαριστεί η μετακίνηση και στην ξηρά; Κάποια χωριά έχουν μπει ήδη σε καραντίνα, θα γίνει αυτό και για ευρύτερες περιοχές, όπως στην Κίνα;
  Ένας που ανακαλύπτει το φάρμακο συλλαμβάνεται σαν κομπογιαννίτης, για να εισπράξει μετά τα εύσημα. Ο αγώνας για το εμβόλιο δεν είναι μαραθώνιος αντοχής, είναι κατοστάρι ταχύτητας. Όχι, εμείς εδώ δεν έχουμε πλιάτσικο φαρμακείων, τη χλωροκινίνη, όταν κυκλοφόρησε η είδηση ότι είναι καλό φάρμακο για την αντιμετώπιση του ιού, φρόντισαν να την ξαφρίσουν από τα φαρμακεία όσοι το πληροφορήθηκαν πρώτοι. Ούτε πλιάτσικο των καταστημάτων τροφίμων είχαμε, ο κόσμος έτρεξε να αγοράσει καλαθιές τρόφιμα και άλλα είδη, όχι γιατί φοβόταν για τυχόν έλλειψη όσο για να μην τρέχει στα σουπερμάρκετ κάθε τρεις και μια και να κινδυνεύει να κολλήσει τον ιό.
  Η ίδια αγωνιώδης αναζήτηση των ατόμων με τα οποία ήλθε σε επαφή ένας άρρωστος, για να τα βάλουν σε καραντίνα, υπάρχει και εδώ. Ο ιός ξεκίνησε επίσης από την Κίνα, αν και όχι από το Yuhan αλλά από το Χονγκ Κονγκ. Μια νυχτερίδα άφησε τα κόπρανά της σε ένα χοιροστάσιο, τα καταβρόχθισε ένα γουρούνι, τελεύτησε στο χασάπικο, αγόρασαν το κρέας του κάποιοι ανάμεσα στους οποίους ήταν και εκείνη που το μετέφερε στη Δύση, και η οποία υπήρξε το πρώτο θύμα. 

  Για τον κορωναϊό είχα διαβάσει ότι ο δεύτερος ξενιστής ήταν φίδι, τώρα διαβάζω ότι ειπώθηκε ότι ήταν ένας παγκολίνος, πράγμα που οι κινέζοι διαψεύδουν.
  Το happy end δεν το ζήσαμε ακόμη εμείς. Βρέθηκε το εμβόλιο, εμβολιάστηκε ο νεαρός και η κοπέλα, και ο πατέρας της έπαψε πια να τον διώχνει κάθε φορά που ερχόταν να τη συναντήσει.  
  Ακούσαμε και το ανατριχιαστικό: στην ισπανική γρίπη το 1918 πέθαναν 70 εκατομμύρια άνθρωποι, 1% του παγκόσμιου πληθυσμού. Δυσκολεύομαι να το πιστέψω ότι ήσαν τόσοι πολλοί. Η βικιπαίδεια όμως δίνει ανάλογα στοιχεία.

No comments:

Post a Comment