George Cukor, The Philadelphia story (1940)
Αύριο θα προβληθεί σε επανέκδοση η ταινία «Υψηλή κοινωνία». Στη βικιπαίδεια διάβασα ότι α) είναι μιούζικαλ και β) ότι αποτελεί remake του «The Philadelphia story», μιας screwball comedy. Το έχω δηλώσει για άλλη μια φορά αναρτώντας για την «Ωραία μου κυρία» (παρεμπιπτόντως, και αυτή είναι του George Cukor) ότι δεν μου αρέσουν τα μιούζικαλ, ενώ μου αρέσουν πάρα πολύ οι κωμωδίες, ιδιαίτερα οι screwball comedies του μεσοπολέμου.
Και πού το πας αυτό.
Η βαθμολογία του «The Philadelphia story» είναι 7,9, ενώ της «Υψηλής κοινωνίας είναι δέκα μονάδες κάτω, 6,9.
Φυσικά θα δω πρώτα το «The Philadelphia story».
Η ταινία ξεκινάει με το να πετάει η Όντρεϊ Χέπμπορν τον πρώην άντρα της (Κάρι Γκραντ) και τα πράγματά του έξω από το σπίτι της.
Αυτό συνέβη πριν δυο χρόνια.
Τώρα ετοιμάζεται να ξαναπαντρευτεί.
Για την ακρίβεια είναι η παραμονή του γάμου της.
Με κάποιο εκβιασμό που θα κάνει ο εκδότης ενός λαϊκού περιοδικού στη μητέρα της Χέπμπορν θα έλθουν να παρακολουθήσουν το γάμο ο Τζέημς Στιούαρτ και η φωτογράφος του.
Τελικά τι θα συμβεί, θα γίνει ο γάμος;
Ο Κάρι Γκραντ, που εμφανίζεται κι αυτός για να παραστεί στο γάμο, φαίνεται να εξακολουθεί να την αγαπά, όμως περισσότερο φαίνεται να την αγαπά στο remake.
Ένα σχεδόν ειδύλλιο πλέκεται ανάμεσα στον Τζέημς Στιούαρτ και στη Χέπμπορν.
Τον οποίο φαίνεται να αγαπά η φωτογράφος του.
Αυτό το «σχεδόν ειδύλλιο» με τις σκηνές που παρακολούθησε και το κοριτσάκι, η αδελφή της Χέπμπορν, η Virginia Wydler, (διαβάζω στη βικιπαίδεια, άτυχη, πέθανε στα 41 της χρόνια από καρδιακή προσβολή) θα σταθεί η αιτία να αρνηθεί ο γαμπρός το γάμο.
Άλλο που δεν ήθελε κι αυτή.
Ο Τζέημς Στιούαρτ προσφέρεται να την παντρευτεί.
Αρνείται.
Θα δεχθεί την πρόταση του Κάρι Γκραντ.
Στο remake δεν υπάρχει η πρόταση του Τζέημς Στιούαρτ.
Απολαυστική κωμωδία, φαίνεται εξάλλου από την υψηλή βαθμολογία της, πολύ μου άρεσε.
Πολύ μου άρεσε το κοριτσάκι, που είχε πολύ πλάκα.
Και βέβαια και οι πνευματώδεις διάλογοι, που πιστώνονται στο συγγραφέα του θεατρικού έργου του οποίου η ταινία υπήρξε μεταφορά.
Διαβάζω στη βικιπαίδεια ότι υπήρχε ως υποείδος της κωμωδίας η «κωμωδία του ξαναπαντρέματος», που ήκμασε τις δεκαετίες ’30 και ’40.
Αναρωτιέμαι πόσοι τέτοιοι γάμοι πετυχαίνουν.
Δυο που ξέρω κατέληξαν πάλι σε διαζύγιο.