Thursday, October 17, 2024

Basel Adra, Rachel Szor, Yuval Abraham, Hamdan Ballal, Καμιά άλλη γη (No other land, 2024)

 

Basel Adra, Rachel Szor, Yuval Abraham, Hamdan Ballal, Καμιά άλλη γη (No other land, 2024)

 


  Από σήμερα στους κινηματογράφους

  Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ για τους βίαιους τρόπους με τους οποίους προσπαθούν οι ισραηλινοί να εκδιώξουν από την περιοχή τους, το Masafer Yatta, ένα σύμπλεγμα 19 χωριών, τους κατοίκους του, με πρόσχημα ότι ο χώρος θα χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικές ασκήσεις τανκς.

  Ήξερα από την αρχή ότι αυτό ήταν πρόσχημα. Σκέφτηκα ότι σε πρώτη φάση θα ήταν για στρατιωτικές ασκήσεις, και σε μια δεύτερη για εποικισμό, πράγμα που επιβεβαιώθηκε. Οι έποικοι ήσαν κυριολεκτικά βάνδαλοι. Αλλά, όπως διαβάζουμε και στα γράμματα τέλους, η στρατιωτική ζώνη δημιουργήθηκε, σύμφωνα με ένα ισραηλινό απόρρητο έγγραφο, για να εμποδίσουν τους άραβες χωρικούς να επεκταθούν. Στην πραγματικότητα στόχος ήταν να τους διώξουν. Κατεδάφιζαν κάθε βδομάδα και από ένα σπίτι. Οι ιδιοκτήτες του είχαν δυο επιλογές, ή να φύγουν ή να ζήσουν σε σπηλιές. Κάποιοι έκαναν την πρώτη επιλογή. Αυτοί που έμεναν προσπαθούσαν να ξανακτίσουν τα σπίτια τους, τα οποία οι ισραηλινοί τους τα κατεδάφιζαν πάλι.

  Οι ισραηλινοί εμπόδισαν το κτίσιμο ενός σχολείου. Όμως οι άραβες κατάφεραν να το κτίσουν. Την ημέρα δούλευαν οι γυναίκες και το βράδυ οι άντρες. Ο Τόνι Μπλερ το επισκέφτηκε. Οι ισραηλινοί δεν τόλμησαν να καταστρέψουν σπίτια από εκεί όπου είχε περάσει ο Μπλερ.

  Στο ντοκιμαντέρ βλέπουμε κυρίως τον Yuval, ισραηλινό ακτιβιστή, με τον Basel, παλαιστίνιο κάτοικο της περιοχής, επίσης ακτιβιστή. Και οι δυο δημοσιογράφοι.

  Ο Yuval, όταν έμαθε αραβικά, άρχισε να βλέπει διαφορετικά τα πράγματα, να στέκεται κριτικός απέναντι στην πολιτική του ισραήλ απέναντι στους παλαιστίνιους. Επειδή ήξερε αραβικά του πρότειναν να τοποθετηθεί στις μυστικές υπηρεσίες όταν έκανε τη θητεία του, αλλά αρνήθηκε.

  Η Παλαιστίνη είναι μια πληγή που συνέχεια ματώνει.

  Αξίζει να δείτε την ταινία, βραβευμένη στο φεστιβάλ Βερολίνου.

  (Δεν μπόρεσα να αποφύγω τη σκέψη για αυτή τη βράβευση: Μήπως κάναμε καλά που τους εξοντώναμε στον πόλεμο; Δέστε τώρα τι κάνουν στους άραβες).   

No comments:

Post a Comment