Tuesday, January 12, 2021

Franklin J. Schaffner, Sphinx (1981)

Franklin J. Schaffner, Sphinx (1981)

 


  Η «Σφίγγα» του Franklin J. Schaffner είναι η πρώτη ταινία που γύρισε στο εξωτερικό ο Behrouz Vossoughi μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979 στο Ιράν έπειτα από την οποία πολλοί ηθοποιοί και σκηνοθέτες βρέθηκαν στην ανεργία, και αρκετοί απ’ αυτούς μετανάστευσαν στο εξωτερικό. Ο ίδιος ο Βοσουγκί ζει τώρα στην Καλιφόρνια.

  Η ταινία είναι μια περιπέτεια που διαδραματίζεται στην Αίγυπτο. Μια νεαρή αιγυπτιολόγος αναζητεί πληροφορίες για τον Μενεφτί, τον κύριο αρχιτέκτονα του Φαραώ Σετί. Ξέρει και διαβάζει τα ιερογλυφικά λες και είναι η μητρική της γλώσσα. Όμως θα μπλέξει σε περιπέτειες. Θα συναντήσει ένα διεφθαρμένο έμπορο έργων  τέχνης, ο οποίος θα σκοτωθεί αμέσως μετά. Δολοφόνος του ο Στέφανος Μαρκουλής. Είπαμε, οι Έλληνες είχαν μια ισχυρή παρουσία στην Αίγυπτο. Στη ζωή της θα μπλεχτεί ένας γάλλος δημοσιογράφος και ο επικεφαλής του τμήματος αρχαιοτήτων των Ηνωμένων Εθνών. Με τον τελευταίο θα αναπτυχθεί το ειδύλλιο, αναπόφευκτο σε κάθε περιπέτεια.   Όμως θα στοχοποιηθεί από αρχαιοκάπηλους και θα κινδυνεύσει η ζωή της.  

  Η ταινία είναι γεμάτη ανατροπές, τα πρόσωπα δεν είναι αυτό που δείχνουν, συμπεριλαμβανομένου και του επικεφαλής του τμήματος αρχαιοτήτων. Θα δούμε πιστολίδι και κυνηγητό με αυτοκίνητα, στάνταρ στοιχεία της συνταγής για μια περιπέτεια, αν και περισσότερο βέβαια για μια αστυνομική ταινία. Θα απολαύσουμε αρχαιότητες της Αιγύπτου σαν να βλέπουμε ντοκιμαντέρ, ενώ κάποια επεισόδια θα μας κρατήσουν με κομμένη την ανάσα.  

  Η ταινία βασίζεται σε μυθιστόρημα, προφανώς πολύ επιτυχημένο αφού δυο χρόνια μετά την έκδοσή του μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη.

  Το «Time walker» (1982), η επόμενη ταινία του Βοσουγκί στην οποία όμως έχει μικρό ρόλο, είναι ταινία horror, και στα horror λέμε όχι. Έτσι θα περάσουμε στον «Τρόμο στο Μπέβερλι Χιλς», επίσης περιπέτεια.

 Κοιτάζοντας τη φιλμογραφία του Βοσουγκί, βλέπω ότι μετά από το 1979 δεν γύρισε καμιά ταινία στο Ιράν, όμως γύρισε κάποιες με ιρανούς σκηνοθέτες της διασποράς.

  Φυσικά θα δω και ιρανικές ταινίες του που δεν έχω δει.

  Ωραία κοπέλα η Lesley-Anne Down, είπα να την ψάξω στη βικιπαίδεια. Από εκεί κάνω αντιγραφή και επικόλληση.

  In a 1977 interview, she had also said: «I was promised lots of lovely big film parts by American producers if I went to bed with them. Believe me, the casting couch is no myth».  

  Δεν θα γράψω το όνομα της ηθοποιού, την πληροφορία μου την έδωσε φίλος, η οποία δήλωσε «Ευτυχώς δεν χρειάστηκε να περάσω από πολλά κρεβάτια».

  Είπαμε, ένα από τα «είδωλα της φυλής» είναι και η γενίκευση. Μη γενικεύετε λοιπόν, τόσο για τις ηθοποιούς όσο και για τους σκηνοθέτες και τους παραγωγούς.

  Και τους σκηνοθέτες;

  Το διάβασα στην αυτοβιογραφία μιας πορνοστάρ. Πολλοί πιστεύουν, λέει, ότι οι σκηνοθέτες των πορνοταινιών κοιμούνται με τις πορνοστάρ τους. Τίποτα πιο λάθος. Απεναντίας αυτό ισχύει για πολλές από τις κανονικές σταρ.

  Είπαμε, ας μη γενικεύουμε, δεν είναι πολλές, απλώς είναι κάποιες.

  Η προηγούμενη ανάρτησή μας για τον Μπεχρούζ Βοσουγκί ήταν για την ταινία «Οι ανίκητοι έξι».

 

No comments:

Post a Comment