Wednesday, October 6, 2021

Sabiha Sumar, Συνάντηση με τους Καλάς (2019)

Sabiha Sumar, Συνάντηση με τους Καλάς (2019)

 


  Ένα ακόμη ντοκιμαντέρ για τους Καλάς που έλκουν την καταγωγή τους από τους στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μιας πακιστανής σκηνοθέτιδας αυτή τη φορά.

  Στον σύνδεσμο που παραθέτω υπάρχει αρκετό από το πληροφοριακό υλικό που βρήκα στην ταινία, και πρόσθετο. Όμως όχι όλο. Δεν αναφέρεται για παράδειγμα το Bashali, ένα μέρος που πηγαίνουν οι γυναίκες που έχουν περίοδο και αυτές που είναι έγκυες, οι πρώτες μέχρι να τελειώσει η περίοδός τους και οι δεύτερες για ένα μήνα αφού γεννήσουν. Μήπως επειδή θεωρούνται μη καθαρές; Ή μήπως είναι για να απαλλαχθούν από τις οικογενειακές εργασίες; Πάντως οι γυναίκες των Καλάς, σε αντίθεση με τις μουσουλμάνες, μπορούν να επιλέξουν οι ίδιες τον άντρα τους και επίσης να χωρίσουν.  

  Η πίεση που ασκείται από τους μουσουλμάνους είναι μεγάλη. Παλιά υπήρχαν εξαναγκαστικοί εξισλαμισμοί, αλλά, διαβάζω, συμβαίνουν ακόμη και τώρα. Το κράτος αναγνωρίζει την εθνοθρησκευτική μειονότητά τους (είναι πολυθεϊστές), χρηματοδοτεί και το δημοτικό σχολείο όπου τα μικρά παιδιά διδάσκονται τη γλώσσα και τις παραδόσεις τους, αλλά για να συνεχίσουν πρέπει να πάνε αναγκαστικά σε μουσουλμανικό γυμνάσιο. Υπάρχουν και οι οικονομικές πιέσεις, για ένα καλύτερο μέλλον πρέπει να ψάξουν αλλού, όχι στην περιοχή των Καλάς. Ο τουρισμός που εισβάλλει όλο και περισσότερο στην περιοχή τους απειλεί την κουλτούρα τους, όμως ταυτόχρονα είναι και μια σημαντική πηγή εισοδήματος.

  Ουδέν κακόν αμιγές καλού.

  Και αντίστροφα βέβαια.

  Οι γυναίκες είναι αυτές που διατηρούν τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα, με πιο χαρακτηριστικό την ενδυμασία. Οι άνδρες ντύνονται όπως οι μουσουλμάνοι δίπλα τους.

  Υπάρχει μια βιβλιοθήκη και ένα μουσείο που στήθηκαν με τη βοήθεια μιας ελληνικής ΜΚΟ. Το ξέρουμε ότι οι έλληνες προσπαθούν να στηρίξουν όσο μπορούν τους Κάλας. Είδα σε ένα άλλο ντοκιμαντέρ έναν Κάλας που ήλθε εδώ στην Ελλάδα να σπουδάσει, και είπε ότι τους επισκέφτηκαν οι σλαβομακεδόνες αλλά αυτοί τους έδιωξαν. Ξέρουμε, τους είπαν, ποια είναι η καταγωγή μας.

 

No comments:

Post a Comment