Thursday, October 20, 2022

Satyajit Ray, Η μεγάλη πόλη (The big city,1963)

Satyajit Ray, Η μεγάλη πόλη (The big city,1963)

 


  Από σήμερα στο Στούντιο.

  Μεγάλος ο ινδός σκηνοθέτης Satyajit Ray, έχω δει άλλες έξι ταινίες του με τελευταία τον «Ήρωα», σχεδόν όλες σε επανέκδοση.

  Η μεγάλη πόλη είναι η Καλκούτα. Εκεί, στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας, θα παρακολουθήσουμε τη σύγκρουση του παραδοσιακού με το καινούριο, με το καινούριο να επικρατεί θριαμβευτικά.

  Δεν είναι Αφγανιστάν όπου οι ταλιμπάν απαγορεύουν στις γυναίκες να δουλέψουν, δεν είναι Κόσοβο, όπου οι γυναίκες που δουλεύουν (όπως και αυτές που οδηγούν αυτοκίνητο) αντιμετωπίζονται με καχυποψία, το είδαμε πρόσφατα στην ταινία «Η βασίλισσα της κυψέλης» της Blerta Basholli). Είναι Ινδία τη δεκαετία του 1960.

  Άραγε η κατάσταση αυτή εξακολουθεί μέχρι σήμερα;

  Πολύ αμφιβάλλω.

  Ο άντρας της είναι υπάλληλος σε μια τράπεζα, δεν τα βγάζουν πέρα. Τα λεφτά που έχουν τους φτάνουν μόλις για τρεις μέρες. Δεν γίνεται αλλιώς, παίρνει την απόφαση να εργαστεί.

  Στην απόφασή της αυτή θα βρει αντίθετο τον άντρα της, τα παιδιά της, τον πεθερό της, την πεθερά της, όμως επιμένει.

  Θα προσληφθεί ως πλασιέ (σε εμάς εδώ έχουν εξαφανιστεί, νομίζω μόνο οι διαφημιστές παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος κτυπάνε πια τις πόρτες μας), όπου θα διακριθεί στη δουλειά της. Το αφεντικό της της λέει ότι θα την αναβαθμίσει, θα γίνει υπεύθυνη ομάδας πωλητριών (η εταιρεία πουλάει μια μηχανή πλεξίματος).

  Όταν ο άντρας θα απολυθεί και η οικογένεια θα ζει από το μισθό και τα μπόνους της, η στάση τους θα αλλάξει. Ο πεθερός μάλιστα θα της ζητήσει συγνώμη.

  Ο θαυμασμός μας για τον δυναμισμό της γυναίκας θα κορυφωθεί στο τέλος όταν…

  Λίγο αντιρεαλιστικά είναι αλήθεια, αλλά δεν πειράζει, ο σκηνοθέτης πέτυχε το στόχο του.

  Μου αρέσουν οι ταινίες με τη στρωτή αφήγηση, όπως του ιταλικού νεορεαλισμού, του ιρανικού κινηματογράφου, όπως προτιμώ τον μετα-μοντερνισμό στη λογοτεχνία, όπως προτιμώ τον νεοκλασικισμό στη μουσική. Τέτοιες είναι όλες οι ταινίες του Ray. Δεν ήταν έκπληξη για μένα που η βαθμολογία στο IMDb είναι 8,2.

  Πέρα από τη θαυμάσια σκηνοθεσία, ήταν εξαιρετική και η ερμηνεία της Madhabi Chakraborty.

 

 

No comments:

Post a Comment