Book review, movie criticism

Wednesday, May 11, 2022

Satyajid Ray, Ο ήρωας (1966)

 

Satyajid Ray, Ο ήρωας (1966)

 


  Από σήμερα στο Στούντιο

 

  Ο Satyajid Ray είναι ένας από τους κορυφαίους ινδούς σκηνοθέτες. Έχουμε δει πέντε ταινίες του, τις… (επειδή βαριέμαι να παραθέσω τις κριτικές που έγραψα για κάθε μια, μπορείτε, όποιοι ενδιαφέρεστε, να τις βρείτε στην ιστοσελίδα μου. Οι σκηνοθέτες είναι κατ’ αλφαβητική σειρά. http://babisdermitzakis.eu/movie%20criticism.html).

  Έχω δει κάποιες ταινίες που η δράση διαδραματίζεται σε τραίνο, αλλά η μόνη που θυμάμαι είναι «Το τραίνο της μεγάλης φυγής» του Αντρέι Κοντσαλόφσκι. Θα το δω, δηλαδή θα το ξαναδώ, καθώς βασίζεται σε σενάριο του Ακίρα Κουροσάβα τον οποίο βλέπω πακέτο, και έχω σκοπό να δω και τα έργα τα οποία έχουν γυριστεί σε σενάρια δικά του.

  Πιο επιτυχημένος θα ήταν ο τίτλος «Ο σταρ». Γιατί δεν έχουμε κανένα ήρωα, αλλά έναν «αστέρα» που λάμπει στο κινηματογραφικό στερέωμα και τον θαυμάζουν οι κινηματογραφόφιλοι.

  Στο τραίνο συναντιέται με την εκδότρια ενός περιοδικού (μου θύμισε τη Μαρία Κάλας, ιδιαίτερα προφίλ). Θέλει να του πάρει συνέντευξη. Κρατάει κρυφά σημειώσεις. Αυτός αποκαλύπτει σιγά σιγά τη ζωή του, τις ανασφάλειές του, μιλάει για πράγματα για τα οποία έχει μετανιώσει, με επτά flash back και δυο όνειρα. Τον συμπονάει.

  Εν τάξει, είναι γνωστά αυτά με τους κινηματογραφικούς αστέρες. Όταν τα φώτα της δημοσιότητας δεν πέφτουν πάνω τους έχουν ψυχολογικά προβλήματα. Αλλά και οι διάφορες εντάσεις που δημιουργούνται στην επαγγελματική τους και στην προσωπική τους ζωή σπρώχνουν πολλούς στα ναρκωτικά. Ο δικός μας ήρωας το έχει ρίξει στο ποτό. Στο τέλος θα τον δούμε μεθυσμένο.

  Γίνεται συζήτηση, και σύγκριση, του ηθοποιού του θεάτρου με τον ηθοποιό του κινηματογράφου. Ο ηθοποιός του θεάτρου κρίνεται καλύτερος.

  Είναι μεγάλη η συζήτηση για το ποιος από τους δυο είναι καλύτερος. Γεγονός είναι ότι ο ηθοποιός του θεάτρου σήμερα έχει πέσει στην αφάνεια. Με την άνοδο του κινηματογράφου έσβησε μπροστά στη λάμψη των κινηματογραφικών αστέρων, που τις ταινίες τους μπορούσαν να τις δουν σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, ενώ τις θεατρικές παραστάσεις πόσοι μπορούν να τις παρακολουθήσουν;

  Μεγάλη η συζήτηση, να μην την κάνουμε εδώ.

  Ο Ray σατιρίζει τον κόσμο του θεάματος και με μια παράλληλη ιστορία, που όμως δεν θα την αποκαλύψουμε. Σ’ αυτή την ιστορία θα δούμε για μια ακόμη φορά τον φαλλοκρατισμό ο οποίος επικρατεί, όπως φαίνεται, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

  Πολύ καλή ταινία, έχει πολύ ψηλή βαθμολογία στο IMDb, 8,2.

No comments: