Book review, movie criticism

Thursday, May 26, 2022

Akira Kurosawa, Yojimbo (1960)

Akira Kurosawa, Yojimbo (1960)

 


  Είδα την ταινία για πολλοστή φορά, καθώς βλέπω πακέτο τον Κουροσάβα και γράφω για κάθε ταινία του.

  Πριν προχωρήσω θα κάνω ένα σχόλιο για τον τίτλο, ή μάλλον για τους τίτλους κάποιων ταινιών του.

  Είναι τόσο μεγάλος ο Κουροσάβα ώστε κάποιες ταινίες του που έχουν μονοσύλλαβο τίτλο είναι γνωστές μ’ αυτόν, χωρίς να είναι σε όλους γνωστή η μετάφρασή του. Πολλοί δεν ξέρουν ότι «Ραν» σημαίνει χάος και «Καγκεμούσα» σωσίας. «Ικίρου» σημαίνει ο καταδικασμένος και «Μαντανταγιό» όχι ακόμη. Yojimbo σημαίνει σωματοφύλακας.

  Ο Τοσίρο Μιφούνε είναι σαμουράι. Ο μονοπάτι που επέλεξε τυχαία τον οδηγεί σε μια μικρή πόλη, όπου δυο αντίπαλες συμμορίες βρίσκονται σε σύγκρουση. Σκοτώνονται ποια θα τον πρωτοπάρει. Αυτός κάνει σκληρά παζάρια. Όμως έχει το σκοπό του, θέλει να τους κάνει να αλληλοεξοντωθούν.

  -Είσαι καλός άνθρωπος κι ας παριστάνεις τον σκληρό, του λέει ο ξενοδόχος.

  Είναι.

  Θα απελευθερώσει τη γυναίκα που κρατάει η μια από τις δυο συμμορίες, θα την οδηγήσει στον άντρα της και το παιδί της, θα τους δώσει τα τριάντα (δεν τα λένε αργύρια, ξέχασα πως τα είπε) που πήρε προκαταβολή και θα τους πει να φύγουν. Πάνε να τον ευχαριστήσουν. -Φύγετε γρήγορα, τους αποπαίρνει άγρια.

  Είναι πράγματι επικίνδυνο να καθυστερούν.

  Το ότι απελευθέρωσε τη γυναίκα παρά λίγο να αποβεί μοιραίο γι’ αυτόν. Θα τον συλλάβουν και θα τον βασανίσουν. Καταφέρνει όμως να ξεφύγει. Και θα εκδικηθεί.

  Τελικά και οι δυο συμμορίες εξοντώθηκαν.

  Θα φύγει σαν ένας φτωχός και μόνος καουμπόι.

  Το ανθρωπιστικό στοιχείο το είδαμε και στην άλλη του ταινία με σαμουράι, «Και οι επτά ήσαν υπέροχοι», με τους επτά σαμουράι να υπερασπίζονται ένα χωριό από τις επιθέσεις των ληστών με μόνη αμοιβή το φαγητό τους.

  Και η μουσική ήταν υπέροχη, θυμόμουνα το εξαιρετικό μοτίβο.

  Η προηγούμενη ανάρτησή μας ήταν για την ταινία «Οι κακοί κοιμούνται καλά».

 

No comments: