Book review, movie criticism

Saturday, May 28, 2022

Sergei Loznitsa, Babi Yar. Context (2021)

Sergei Loznitsa, Babi Yar. Context (2021)

 


  Θα προβληθεί τη Δευτέρα 30 Μαΐου στις 20.00 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας

  Τον Sergei Loznitsa τον βλέπουμε πακέτο, όμως μόνο στις ταινίες μυθοπλασίας του, οι οποίες με ενδιαφέρουν. Τα ντοκιμαντέρ γενικώς με ενδιαφέρουν ανάλογα με το θέμα. Είδα και ένα ντοκιμαντέρ του. Τώρα βλέπουμε το δεύτερο, το «Babi Yar. Context».

  Αντιγράφω από το ενημερωτικό που μας έστειλε η Ταινιοθήκη της Ελλάδος. 

  «Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται τη σφαγή χιλιάδων Εβραίων στο Μπάμπι Γιαρ στην Ουκρανία. Τα προελαύνοντα ναζιστικά στρατεύματα στη Σοβιετική Ένωση κατέλαβαν το Κίεβο τον Σεπτέμβριο του 1941. Τάγματα των SS και ντόπιοι συνεργάτες οδήγησαν χιλιάδες Εβραίους στο φαράγγι του Μπάμπι Γιαρ, βορειοδυτικά του Κιέβου, όπου και τους θανάτωσαν. Σύμφωνα με αναφορές των Ναζί, 33.771 Εβραίοι δολοφονήθηκαν στο μαζικό τάφο του Μπάμπι Γιαρ. Το ντοκιμαντέρ πλαισιώνει τα γεγονότα πριν τη σφαγή καθώς και τη ναζιστική κατοχή στην Ουκρανία με αρχειακό υλικό, δραματοποιημένους διαλόγους και με αξιοσημείωτη ηχητική επένδυση».

  Ήξερα για το Μπάμπι Γιαρ, δεν ήξερα τον ακριβή αριθμό των θυμάτων. Ο Γιεβγκένι Γιεφτουσένκο έγραψε ένα ομώνυμο ποίημα πάνω στο οποίο συνέθεσε τη μουσική της 13ης συμφωνίας του ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς το 1962, μόλις ένα χρόνο μετά τη συγγραφή του.

  Συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ, ιδιαίτερα οι αφηγήσεις εκείνων που σώθηκαν, κάνοντας τους σκοτωμένους.

  Η ταινία ξεκινάει με την επίθεση των ναζί, την κατάληψη του Κιέβου και του Λβοβ, τις θηριωδίες που διέπραξαν εις βάρος των εβραίων, τις τριαντατρείς χιλιάδες τόσους εκτελεσμένους εβραίους ανάμεσα στους οποίους ήταν και μικρά παιδιά μόλις δύο χρονών και ηλικιωμένοι ογδοντάρηδες, την ανακατάληψη των Κιέβου και του Λβοβ, και τέλος τη δίκη των πρωταίτιων για τις εκτελέσεις. Οκτώ άτομα κατέληξαν στην αγχόνη. Με μεγάλη μου χαρά βάζω το σχετικό frame, γιατί μέχρι τώρα έβλεπα εικόνες με τους απαγχονισμένους από τους ναζί.Το οποίο, συμπληρώνω τώρα (10-7-2020), το έσβησα, γιατί ένας φίλος μου μού είπε ότι του μπλόκαραν το facebook γιατί είχε αναρτήσει κρεμασμένους.

  Η τελευταία ταινία του Loznitsa που είδαμε ήταν «Η δύναμη της αλήθειας» (2018)

 

 

No comments: