Book review, movie criticism

Thursday, May 26, 2022

Akira Kurosawa, The bad sleep well (1960)

Akira Kurosawa, The bad sleep well (1960)

 


  Όντως κοιμούνται καλά οι κακοί; Δεν έχουν τύψεις;

  Έτσι φαίνεται.

    Η σύμπτωση: κάνω μια ανάρτηση στον τοίχο μου στο facebook για τη διαφθορά και βλέπω μετά την ταινία η οποία βλέπω ότι έχει σαν θέμα τη διαφθορά.

  Όποιος δεν είναι εξοικειωμένος με την γιαπωνέζικη κουλτούρα, όποιος δεν ξέρει για τον κώδικα τιμής τον σαμουράι που κληροδοτήθηκε και στις επόμενες γενιές, όταν πια οι σαμουράι είχαν εκλείψει, θα παραξενευθεί. Και όμως έτσι είναι.

  Ο κώδικας τιμής λέει ότι ο υπάλληλος που έχει πάρει τη μίζα του πρέπει να αυτοκτονήσει για να καλύψει τους ανωτέρους του. Και αν έχει δισταγμούς, τον πείθουν.

  Δισταγμούς φαίνεται να είχε ο πατέρας του Τοσίρο Μιφούνε, όμως η πτώση του από τον έβδομο όροφο του κτιρίου της εταιρείας φάνηκε σαν αυτοκτονία.

  Ο Μιφούνε θα εκδικηθεί.

  Θα ανταλλάξει ταυτότητα με ένα φίλο του ο οποίος ανήκει στην υψηλή κοινωνία. Έτσι θα μπορέσει να παντρευτεί την κόρη του διευθυντή της εταιρείας. Είναι κουτσή από ένα ατύχημα για το οποίο ευθύνεται ο αδελφός της, ο οποίος, νιώθοντας ενοχές, τη φροντίζει όσο μπορεί.

  Την παντρεύτηκε για να εκδικηθεί, όμως την ερωτεύθηκε. Δεν της το είπε ο ίδιος, της το μαρτύρησε ένας τρίτος. Αμέσως έτρεξε να τον βρει.

  Δεν έχει νόημα να αναφερθώ σε όλη την πλοκή, θα πω μόνο ότι ο πατέρας της κατάφερε τελικά να εξοντώσει τον Μιφούνε και έναν άλλο μάρτυρα, των οποίων οι μαρτυρίες στο δικαστήριο θα ήταν συντριπτικές. Η κόρη του και ο γιος του, μαθαίνοντας ότι σκότωσε τον Μιφούνε, φεύγουν λέγοντάς του ότι δεν θέλουν να τον ξαναδούν.

  Και λοιπόν;

  Είναι αυτός λόγος για να μην κοιμηθεί καλά;

  Σαρδόνιο το τέλος, και έξυπνο. Με το να απουσιάζει η ποιητική δικαιοσύνη για την οποία είμασταν σίγουροι (είναι η αφηγηματική αναμονή σε κάθε έργο εκδίκησης) ο Κουροσάβα υπογραμμίζει την παντοδυναμία του κακού. Μου θύμισε τον Πολάνσκι, τις ταινίες του «Το μωρό της Ρόζμαρι» και τις «Νύχτες βρικολάκων».

  Τόσο πολύ με εξίταρε η ταινία ώστε (ξανα)είδα καπάκι και το «Γιοζίμπο».

  Η προηγούμενη ταινία του ήταν το «Μυστικό φρούριο», την οποία είδα πριν δέκα χρόνια. Η προηγούμενη ανάρτησή μας ήταν για την προ-προηγούμενη ταινία του, «The lower depths».

 

 

No comments: