Book review, movie criticism

Thursday, May 19, 2022

Tatiana Huezo, Η νύχτα της φωτιάς (Noche de fuego, 2021)

Tatiana Huezo, Η νύχτα της φωτιάς (Noche de fuego, 2021)

 


  Από σήμερα στους κινηματογράφους

 

  Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη εγκληματικότητα στο Μεξικό. Η κόρη του καθηγητή (συγχωρεμένου τώρα) Ανδρέα Παναγόπουλου σκοτώθηκε εκεί, σε ένα ταξίδι που είχε πάει με το φίλο της. Η φίλη μου με ρώτησε να πάει ή όχι στο Μεξικό για ένα συνέδριο, ήξερε και αυτή για την εγκληματικότητα που υπάρχει εκεί. Τη συμβούλευσα να πάει, στη ζωή πρέπει να ρισκάρουμε. Τελικά δεν πήγε, για άλλους λόγους. Ίσως καλύτερα.

  Στο μυαλό μου είχα την εγκληματικότητα που υπάρχει στις πόλεις. Δεν μου πέρασε από το μυαλό ότι θα μπορούσε να υπάρχει εγκληματικότητα και στα χωριά.

  Το χωριό είναι φτωχό. Οι άντρες πήγαν στην πόλη να δουλέψουν για να στείλουν χρήματα στις οικογένειές τους. Αυτές δουλεύουν στη συγκομιδή της παπαρούνας, για ένα καρτέλ λαθρεμπόρων ναρκωτικών. Η κυβέρνηση στέλνει ελικόπτερα που ψεκάζουν το βουνό όπου φυτρώνει η «μήκων η υπνοφόρος», όπως τη θυμάμαι από το σχολείο. Κάποτε πετυχαίνουν την κοπέλα στο δρόμο. Τρέχοντας, κρατώντας την αναπνοή της, φτάνει στο σχολείο. Πετάει τα ρούχα της και κάνει ντουζ.

  Στην αρχή της ταινίας την είδα να σκάβει… τον τάφο της.

  Δεν είναι δυνατόν!!!

  Αργότερα κατάλαβα.

  Δεν είναι μόνο τα ναρκωτικά, υπάρχει και το trafficking γυναικών. Έρχονται από τη συμμορία και παίρνουν τα κορίτσια. Όταν κάποτε καταφτάνουν το κορίτσι κρύβεται εκεί μέσα. Από πάνω υπάρχει καμουφλάζ. Ευτυχώς δεν την ανακάλυψαν.

  Η κοπέλα είναι μια από τις τρεις φίλες.

  Τις βλέπουμε να διασκεδάζουν, να κολυμπάνε, να χαλβαδιάζουν τον δάσκαλο, που όσο προοδευτικός κι αν είναι δεν θέλει να ρισκάρει, θα φύγει. Θα τους δώσει όμως τα απολυτήριά τους, πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς.  

  Συγκλονιστική ταινία, μην τη χάσετε.

 

 

No comments: