Sunday, November 17, 2019

Grigori Kozintsev, Ο Μαξίμ στην εξουσία (Выборгская сторона, 1939)


Grigori Kozintsev, Ο Μαξίμ στην εξουσία (Выборгская сторона, 1939)

  Από την Πέμπτη που μας πέρασε στο Στούντιο.
  Μετά το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Κόζιντσεφ που έχει τίτλο «Η επιστροφή του Μαξίμ» είδαμε και το τρίτο μέρος «Στη μεριά του Βίμποργκ», όπως είναι ο πρωτότυπος τίτλος.
   Εδώ βλέπουμε τον Μαξίμ και τη Νατάσα παντρεμένους. Ο Μαξίμ αναλαμβάνει  κομισάριος της εθνικής τράπεζας. Αντιμετωπίζει τον χλευασμό των υπαλλήλων της και, προπαντός, τις προσπάθειές τους να σαμποτάρουν τους μπολσεβίκους. Όμως τελικά τα καταφέρνει.
  Υπάρχουν όμως και άλλοι αντεπαναστάτες. Εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη τροφίμων ξεσηκώνουν κάποιους φουκαράδες, ανάμεσα στους οποίους και μια γυναίκα, να λεηλατήσουν μια αποθήκη ποτών. Όμως οι μπολσεβίκοι ερυθροφρουροί φτάνουν εγκαίρως και τους συλλαμβάνουν.
  Το πιο εντυπωσιακό τμήμα της ταινίας είναι η δίκη των συλληφθέντων, ανάμεσα στους οποίους και η γυναίκα αυτή. Δικαστής η Νατάσα. Πιο δίκαιες αποφάσεις, που επικυρώνονται από το κοινό, δεν μπορούσαν να παρθούν. Οι αποφάσεις της θα δώσουν καινούρια τροπή στην πλοκή.
  Να μην πω περισσότερα όπως έκανα στην «Επιστροφή του Μαξίμ», δεν θέλω να κάνω σπόιλερ σε ταινίες που παίζονται στους κινηματογράφους. Την ταινία μπορείτε να τη δείτε στο Στούντιο. Εσείς που δεν μένετε στην Αθήνα, τι να σας κάνω, θριαμβολόγησα ότι στο youtube υπάρχει η ταινία με αγγλικούς υπότιτλους, όμως άνθρακες ο θησαυρός, μετά από λίγο οι υπότιτλοι ήταν ασυγχρόνιστοι. Τους συγχρόνισα στα -40.000, αλλά πάλι ξεσυγχρονίστηκαν. Όταν τους συγχρόνιζα, μετά από λίγο ξεσυγχρονίζονταν πάλι και έτσι τελικά παραιτήθηκα, είδα την ταινία με ό,τι καταλάβαινα από τα ρώσικα που ξέρω, όπως έκανα και με την «Επιστροφή του Μαξίμ». Όποιος ενδιαφέρεται, έχω τον σύνδεσμο του youtube στην ανάρτησή μου για την «Επιστροφή του Μαξίμ».
  Παρά λίγο να το ξεχάσω κι αυτό.
  Υπήρξε μια συνομωσία. Οι συνωμότες θα έκαναν κυβέρνηση από όλα τα κόμματα, συμπεριλαμβάνοντας και στελέχη των μπολσεβίκων. Ποιους να βάλουμε; Μα τον Ζηνόβιεφ και τον Κάμενεφ. Τον Λένιν; Αστειεύεσαι; Αυτόν πρέπει να τον εξοντώσουμε.
  Πληροφοριακά για όσους δεν το ξέρετε, δυο χρόνια πριν, σε μια από τις δίκες της Μόσχας, καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν. Όμως την πιο «εντυπωσιακή», απίστευτα γελοία, σπίλωση του ονόματός τους την είδα στην ταινία «Ο Λένιν τον Οκτώβρη».
  Διαβάζοντας στη βικιπαίδεια για τα υπόλοιπα μέλη του πολιτικού γραφείου που δημιουργήθηκε το 1917 για να διευθύνει την επανάσταση, καράφλιασα. Ο Αντρέι Μπουμπνόφ καταδικάστηκε και εκτελέστηκε την ίδια χρονιά που γυρίστηκε η ταινία, γι’ αυτό μάλλον δεν προτάθηκε το όνομά του, ενώ ο Γκριγκόρι Σοκόλνικοφ καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια φυλάκιση το 1937 και δολοφονήθηκε από άλλους φυλακισμένους, αυτή ήταν η επίσημη εκδοχή, δυο χρόνια αργότερα. Όμως μετασταλινική έρευνα αποκάλυψε ότι η δολοφονία του είχε ενορχηστρωθεί από την Εν Κα Βε Ντε, πρόδρομο της περιβόητης Κα Γκε Μπε. 
  Για τους υπόλοιπους τρεις του πολιτικού γραφείου νομίζω ξέρετε όλοι: Λένιν, Στάλιν, Τρότσκι. Ο Λένιν πέθανε νωρίς και ο διάδοχός του ο Στάλιν δολοφόνησε, χρόνια αργότερα, στο Μεξικό όπου είχε καταφύγει εξόριστος, τον Τρότσκι.
  Η επανάσταση τρώει τα παιδιά της, γνωστή η ρήση.
  Πάλι το ξέχασα, η μουσική και σ' αυτή την ταινία είναι του Ντμίτρι Σοστάκοβιτς. 

No comments:

Post a Comment