Book review, movie criticism

Saturday, November 16, 2019

Grigori Kozintsev, Η επιστροφή του Μαξίμ (Возвращение Максима, 1937)


Grigori Kozintsev, Η επιστροφή του Μαξίμ (Возвращение Максима, 1937)

  Μετά τη «Νιότη του Μαξίμ» είπα να μην αφήσω μισές δουλειές, πριν δω το τρίτο μέρος της τριλογίας που προβάλλεται από την Πέμπτη που μας πέρασε, είπα να δω το δεύτερο μέρος, «Την επιστροφή του Μαξίμ». Υπάρχει στο youtube, δυστυχώς χωρίς υπότιτλους, ενώ το τρίτο μέρος, «Ο Μαξίμ στην εξουσία», μπορείτε να το δείτε με αγγλικούς υπότιτλους (άνθρακες ο θησαυρός. Μετά από λίγο ξεσυντονίζονται).
  Τι ευχάριστη έκπληξη, και μόνο γι’ αυτό άξιζε να δω την ταινία, τη μουσική την έγραψε ο Σοστάκοβιτς.
  Ο Μαξίμ έρχεται από την εξορία. Είναι παράνομος. Και, επί τέλους βλέπουμε το ειδύλλιο, συναντά την Νατάσα, η οποία δουλεύει στο τυπογραφείο όπου εκδίδεται η Πράβντα. Εξαντλημένη, ακουμπάει το κεφάλι της στο γραφείο και κοιμάται. Οι άλλοι προσπαθούν να μην την ξυπνήσουν. Κάνουν σουτ σε κάθε ένα που μπαίνει φωνάζοντας στο δωμάτιο. Και δεν είναι και λίγοι αυτοί. Ναι, υπάρχουν αρκετές κωμικές πινελιές στην ταινία.
  Στο τυπογραφείο ξαναείδα τη σκηνή που είδα και στο «Φθινόπωρο» του Ba Jin: Μπουκάρει η αστυνομία και κατάσχει τα φύλλα της εφημερίδας. Αυτό στη Σαγκάη, καμιά δεκαετία αργότερα.
  Απολύουν έξι εργάτες, ο Μαξίμ καλεί σε απεργία. Δεν περνάει η άποψη του μενσεβίκου.
  Την αντίθεση μπολσεβίκων και μενσεβίκων τη βλέπουμε και στη βουλή. Επίσης βλέπουμε και την επιθετικότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τον μπολσεβίκο βουλευτή τα αστικά κόμματα, που φωνασκούν όταν έχει το λόγο. Ο Κοζίντσεφ δεν κουράζεται να δείχνει τους ιερωμένους που είναι ανάμεσά τους.
  Το τέλος είναι επικά εντυπωσιακό.
  Οι ινδιάνοι στήνουν οδοφράγματα. Πετάνε πέτρες στους αστυνομικούς και τους κατατροπώνουν. Όμως καταφτάνει το ιππικό. Θα τα καταφέρουν να τους αντιμετωπίσουν; Δυσκολεύονται πολύ, τρώνε άγριες καμτσικιές. Αλλά σε λίγο καταφτάνουν οι απεργοί-ινδιάνοι οπλισμένοι με καδρόνια και κτυπάνε αλύπητα το ιππικό, αντίθετα από ό,τι συμβαίνει στα αμερικάνικα καουμπόικα. 
  Εξαιρετική ταινία, κρίμα να μην έχει υπότιτλους, ούτε καν τους αυτοματοποιημένους ρωσικούς που βλέπουμε συχνά στο youtube.

No comments: