Friday, February 5, 2021

Matthew Michael Carnaham, Mosul (2019)

Matthew Michael Carnaham, Mosul (2019)

 


  Πριν λίγες μέρες είχα δει ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ για το Ιράκ. Για τα ντοκιμαντέρ δεν κάνω ξεχωριστές αναρτήσεις, εκτός και αν είναι κάποιου γνωστού σκηνοθέτη. Έμαθα αρκετά πράγματα, και έτσι μπόρεσα να τοποθετήσω καλύτερα την πλοκή της «Μοσούλης».

  Το είχα ακούσει στο ντοκιμαντέρ, την Μοσούλη την κατέλαβε το ISIS το 2015, αλλά σε ένα χρόνο οι ιρακινές δυνάμεις την ανακατέλαβαν.

  Αυτή η ταινία με τις μάχες από κτίριο σε κτίριο μου θύμισε ντοκιμαντέρ για τη μάχη του Στάλινγκραντ, αλλά και την ταινία «Στάλινγκραντ» (1993) του Joseph Vilsmaier που ξαναείδα. Οι γερμανοί είχαν καταλάβει σχεδόν το 90% της πόλης, μέχρι που με ένα έξυπνο ελιγμό ο κόκκινος στρατός τους κύκλωσε. Ο φον Πάουλους δεν ήταν βλάκας να θυσιάσει τους άντρες του στη μεγαλομανία του Χίτλερ που τον διέταξε να αγωνιστεί μέχρις εσχάτων, προτίμησε να παραδοθεί.

  Δεν ήταν βλάκας;

  Καλύτερα, δεν ήταν γιαπωνέζος. Οι γιαπωνέζοι αν παραδίδονταν περνούσαν στρατοδικείο. Αλλά και οι ρώσσοι που πιάστηκαν αιχμάλωτοι δεν είχαν καλύτερη τύχη. Η υποψία για προδοσία τους βάραινε.

  Δεν μπορώ να θυμηθώ την ταινία που ξαναείδα πρόσφατα, με τους τελευταίους γιαπωνέζους στρατιώτες να παραδίδονται πολύ έπειτα από τη συνθηκολόγηση άνευ όρων της Ιαπωνίας. Πίστευαν ότι η δήθεν συνθηκολόγηση ήταν κομπίνα των αμερικανών. Εκεί πρωτοάκουσα ότι οι γιαπωνέζοι πέφτουν στη μάχη, δεν παραδίδονται. Πολλοί αυτοκτόνησαν. Ήταν νομίζω στην Οκινάβα.

  Μια ομάδα ειδικών δυνάμεων, παρακούοντας την εντολή, αναλαμβάνει μια επιχείρηση πολύ επικίνδυνη. Ποια είναι η αποστολή αυτή; Ο νεαρός αστυνομικός που μόλις τον γλίτωσαν από το ISIS, οι δικοί του τον θεωρούσαν ξεγραμμένο, αντιμετωπίζεται με καχυποψία. Φαίνεται ότι αρκετοί αστυνομικοί ήσαν στην πραγματικότητα με το ISIS, ο επικεφαλής τους κρατάει ένα κατάλογο με ονόματα και ελέγχει. Αργότερα θα κατακτήσει την εμπιστοσύνη τους.

  Θα καταστρέψουν το αρχηγείο των ISIS πριν αυτοί προλάβουν να αποχωρήσουν. Είχαν υποστεί σημαντικές απώλειες, καταλάβαιναν ότι δεν θα μπορούσαν να κρατήσουν περισσότερο την πόλη. Ήταν η τελευταία μάχη που δόθηκε στην πόλη. Η δεκαμελής ομάδα όμως άφησε συνολικά πίσω της τέσσερις νεκρούς. Οι δυο είχαν σκοτωθεί σε προηγούμενες συμπλοκές.

  Όμως δεν ήταν αυτός ο στόχος της αποστολής, να καταστρέψουν το αρχηγείο. 

  Ποιος ήταν;

  Να πάνε στο σπίτι του ενός, που βρισκόταν στην περιοχή που κρατούσε ακόμη το ISIS. Ξεκλειδώνει σιγά σιγά την πόρτα και ορμάει μέσα πυροβολώντας. Ο στρατιώτης του ISIS πέφτει νεκρός.

  Αγκαλιές και φιλιά με τη γυναίκα του και την κόρη του. Όμως είχε μείνει έγκυος από τον στρατιώτη αυτόν. Στα γράμματα της αρχής διαβάζουμε για τους βιασμούς και τις δολοφονίες πολιτών. Εδώ βλέπουμε να τους πυροβολούν για να τους τιμωρήσουν που έφευγαν. Τους ήθελαν ως ζωντανές ασπίδες.

  Αυτό το άκουσα στο ντοκιμαντέρ:

  Ποιοι σώθηκαν;

  Αυτοί που είχαν λεφτά και έφυγαν πριν πλακώσει το ISIS.

  Στην κατοχή ποιοι πέθαναν;

  Όχι αυτοί που είχαν χρυσά και αργυρά για να αγοράζουν από τους μαυραγορίτες.

  Όπου φτωχός κι η μοίρα του.

  Μπορεί να μη θυμάμαι την ταινία εκείνη με τους γιαπωνέζους, όμως θυμάμαι το «Τιμπουκτού» (1914) του μαυριτανού σκηνοθέτη Abderrahmane Sissako.

  Το «Τιμπουκτού» είναι μια πόλη στη Δυτική Αφρική, στο Μάλι. Είχε την τύχη της Μοσούλης, είχε κατακτηθεί από ισλαμιστές το 2012. Τελικά και αυτοί εκδιώχθηκαν, φαντάζομαι πριν το γύρισμα της ταινίας.

  Έψαξα και βρήκα την ανάρτηση που έκανα.

  Είναι πραγματικά τραγική ειρωνεία.

  Την ανάρτηση την έκανα 19 του Μάη του 2015. Κάνω αντιγραφή και επικόλληση του τέλους.

  «Ελπίζω να μη δούμε μελλοντικά ένα έργο με τίτλο «Παλμύρα», a la Timbuktu. Διαβάζω ότι το ISIS σφίγγει τον κλοιό».

  Διαβάζω στο διαδίκτυο ότι την κατέλαβαν στις 21 Μαΐου, δυο μέρες αφού έκανα την ανάρτηση.

  Εκδιώχθηκαν τόσο από την Παλμύρα, αφού κατέστρεψαν πάρα πολλά αρχαιολογικά μνημεία, όσο και από την Μοσούλη. Την Μοσούλη την είχαν καταλάβει πιο πριν, τον Ιούνιο του 2014, κάτι που δεν το ήξερα. Η Παλμύρα είχε πάρει μεγαλύτερη δημοσιότητα. 

  Το ISIS εκδιώχθηκε από αυτές τις μεγάλες πόλεις. Γιατί δεν εκδιώκεται και από τις άλλες περιοχές; Διαβάζω ότι έχει περιοριστεί σημαντικά η έκταση που ελέγχει.

  Κάτι θα έχουν στο μυαλό τους οι αμερικάνοι για να το αφήνουν να φυτοζωεί. Ίσως σκέπτονται ότι μπορεί να τους είναι χρήσιμο αργότερα.

  Πολύ καλή ταινία, με συναρπαστικές σκηνές δράσης.

 

 

No comments:

Post a Comment