Sunday, March 12, 2023

Lina Makboul, «Leila Khaled: Hijacker» (2005)

Lina Makboul, «Leila Khaled: Hijacker» (2005)

 


  Μετά το ντοκιμαντέρ της Rola Mansour «Λεϊλά Χαλέντ, η πορτοκαλιά» που θα προβληθεί τη Δευτέρα στις 7 η ώρα στο Στούντιο είδα και το ντοκιμαντέρ της Λίνας Μακμπούλ, σουηδής παλαιστινιακής καταγωγής.

  Ενώ στο ντοκιμαντέρ της Μανσούρ η Λεϊλά Χαλέντ μιλούσε αγγλικά (ίσως είναι μεταγενέστερο) στο ντοκιμαντέρ της Μακμπούλ μιλάει αραβικά. Δίνει αρκετές λεπτομέρειες για την αεροπειρατεία αυτή που η δημοσιότητα που πήρε – μια όμορφη γυναίκα αεροπειρατίνα – έκανε πλατιά γνωστό το παλαιστινιακό ζήτημα. Μιλάει επίσης αρκετά για την αποτυχημένη δεύτερη αεροπειρατεία στην οποία συμμετείχε, την κράτησή της στις αγγλικές φυλακές και την απελευθέρωσή της. Οι άλλες τρεις αεροπειρατείες που έγιναν ταυτόχρονα στέφθηκαν με επιτυχία, και οι 500 τόσοι επιβάτες ανταλλάχθηκαν με την Χαλέντ και πέντε νομίζω παλαιστίνιους που κρατούνταν σε γερμανικές φυλακές.

  Επισκέπτεται παλιούς συναγωνιστές της, καθώς και τα στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα όπου έγινε μια φοβερή σφαγή παλαιστινίων, με την κάμερα να την ακολουθεί.

  Η Μακμπούλ επισκέπτεται και την Χάιφα, την πόλη όπου γεννήθηκε η Λεϊλά Χαλέντ, και την οποία οι γονείς της εγκατέλειψαν μετά από δολοφονίες αράβων από ισραηλινούς. Παίρνει πλάνα από το σπίτι της που είναι ερειπωμένο, και της φέρνει σαν δώρο δυο πλακάκια, τα οποία βλέπει με συγκίνηση η Χαλέντ.

  Παίρνει επίσης συνέντευξη από τον πιλότο και κάποιους επιβάτες, ρωτώντας τους για το πώς κρίνουν την αεροπειρατεία αυτή.

  Όμως υπήρξε κάτι που με ξενέρωσε.

  Κάπου προς το τέλος της ταινίας η Μακμπούλ μας λέει ότι ήθελε να της κάνει αυτή την ερώτηση: «Σκέφτηκες ποτέ ότι αυτό που έκανες θα έδινε μια κακή φήμη για τους Παλαιστίνιους;», που όμως δεν τόλμησε να την κάνει.

  Τι ανόητη ερώτηση.

  Κάποιοι την αεροπειρατεία τη θεωρούν σαν τρομοκρατία, κάποιοι άλλοι σαν πατριωτική πράξη. Όταν έγινε η αεροπειρατεία καρφίτσωσα την φωτογραφία της Λεϊλά Χαλέντ σε ένα ταμπλό στον τοίχο του φοιτητικού μου δωματίου.  

  Ο πρώτος πρόεδρος του Ισραήλ, ο Μπεν Γκουριόν, ήταν πατριώτης ή τρομοκράτης;

  Για τους άγγλους βέβαια τρομοκράτης, αφού με συντρόφους του ανατίναξε ένα ξενοδοχείο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν κάπου 60 άγγλοι.

  Ο Ρήγας Φεραίος ήταν εθνικός ήρωας για μας, για τους αυστριακούς όμως ήταν τρομοκράτης.

  Την ερώτηση αυτή θα της την κάνει στο τέλος τηλεφωνικά.

  Δεν θα ακούσουμε την απάντηση που πήρε, αμέσως μετά πέφτουν τα γράμματα τέλους.

  Ελπίζω να την έβρισε η Χαλέντ.

 

No comments:

Post a Comment