Book review, movie criticism

Sunday, March 12, 2023

Rola Mansour, Leila Khaled, the orange tree

Rola Mansour, Leila Khaled, the orange tree

 


  Θα προβληθεί αύριο Δευτέρα, στις 7 η ώρα στο Στούντιο

  Τη Λεϊλά Χαλέντ τη θυμάμαι από φοιτητής. Μια φωτογραφία της που είχα κόψει από κάποια εφημερίδα ή περιοδικό την είχα κολλήσει σε ένα ταμπλό στον τοίχο. Ήταν η πρώτη αεροπειρατεία που έκαναν οι Παλαιστίνιοι, το 1969, στην οποία συμμετείχε γυναίκα, με στόχο έναν ισραηλινό αξιωματούχο, που όμως δεν επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο την τελευταία στιγμή.

  Σε ένα μεγάλο μέρος του πενηντάλεπτου αυτού ντοκιμαντέρ η Λεϊλά Χαλέντ αφηγείται πώς έγινε αυτή η αεροπειρατεία. Επίσης αφηγείται πως έκανε πλαστική εγχείρηση στο πρόσωπο για να μην αναγνωρίζεται καθώς κάποιος είχε τραβήξει τη φωτογραφία της και κυκλοφορούσε ευρέως. Έγινε πράγματι αγνώριστη και έτσι μπόρεσε να λάβει μέρος και στην επόμενη αεροπειρατεία, μια από τις τέσσερις που έγιναν ταυτόχρονα.

    Αυτή τη φορά η Λεϊλά Χαλέντ ήταν άτυχη. Η αεροπειρατεία απέτυχε, ο σύντροφός της σκοτώθηκε και η ίδια συνελήφθηκε και κρατήθηκε στις αγγλικές φυλακές. Όμως οι άλλες τρεις πέτυχαν και κρατήθηκαν ως όμηροι κάπου πεντακόσιοι επιβάτες. Μετά από επιτυχείς διαπραγματεύσεις επιτεύχθηκε η απελευθέρωσή της καθώς και η απελευθέρωση τεσσάρων νομίζω παλαιστινίων που κρατούνταν σε γερμανικές φυλακές.

  Σε ένα ντοκιμαντέρ για την Παλαιστίνη είδα ότι η Λεϊλα Χαλέντ είναι μέλος του Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου.

  Στο λήμμα της βικιπαίδειας δεν αναφέρεται αυτό το ντοκιμαντέρ, που δεν κατάφερα να βρω ψάχνοντας στο διαδίκτυο πότε γυρίστηκε και βιογραφικά για τη σκηνοθέτιδα. Αναφέρεται όμως ένα άλλο ντοκιμαντέρ, ωριαίο, της παλαιστίνιας Lina Makboul που έχει τίτλο «Leila Khaled: Hijacker» (2005), το οποίο βέβαια θα δω. Θα παραθέσω εδώτον σύνδεσμο της ανάρτησης που θα κάνω.

 

No comments: