Book review, movie criticism

Saturday, March 11, 2023

Sholla Linch, Free Angela and All Political Prisoners (2012)

Sholla Linch, Free Angela and All Political Prisoners (2012)

 


  Θα προβληθεί αύριο, Κυριακή, στις 6.15 στο Στούντιο

  Για την Άντζελα Ντέηβις γράψαμε στην ανάρτησή μας για την ταινία του Göran Olsson «The black panther mixtape» που προβλήθηκε χθες Παρασκευή στο Στούντιο και που είχε σαν θέμα τους Μαύρους Πάνθηρες όπου και θα σας παραπέμψω για να μην επαναλάβω πράγματα που έχω γράψει εκεί. Η ταινία όμως της Λιντς έχει σαν θέμα αποκλειστικά την Άντζελα Ντέηβις.

  Μαθήτρια του Χέρμπερτ Μαρκούζε, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σάντα Κρουζ, απολύθηκε σαν μέλος του κομμουνιστικού κόμματος. Στις 7 Αυγούστου του 1970, τρεις μαύροι και ένας δικαστής σκοτώθηκαν ύστερα από ένοπλη απόπειρα απαγωγής του τελευταίου από δικαστήριο της καλιφορνέζικης πόλης Σαν Ραφαέλ, με στόχο τον εκβιασμό των αρχών για την απελευθέρωση των τριών καταδίκων. Αποκαλύφθηκε ότι τα όπλα τους είχαν αγοραστεί από την Άντζελα Ντέηβις. Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψής της. Κρύφτηκε. Την βρήκαν και κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου με τρεις κατηγορίες, που και οι τρεις τους επέσυραν την ποινή του θανάτου.

  Μα είναι δυνατόν να συμμετείχε στην απόπειρα με όπλα που είχε αγοράσει η ίδια; Θα ήταν ολότελα χαζή, και η Άντζελα Ντέηβις δεν είναι.

  Οι ένορκοι αποφάνθηκαν ότι δεν ήταν ένοχη για καμιά από τις τρεις κατηγορίες.

  Βέβαια μέχρι να γίνει η δίκη είχαν γίνει μαζικές διαδηλώσεις συμπαράστασης όχι μόνο στην Αμερική αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, με αίτημα την απελευθέρωσή της. Ένα πολύ μεγάλο μέρος της ταινίας δείχνει πλάνα από τις διαδηλώσεις αυτές και τις εκδηλώσεις συμπαράστασης στην Άντζελα Ντέηβις.  

  Αντιγράφω από τη βικιπαίδεια τι γράφει η ίδια για την Ελλάδα.

 Όταν ήμουνα στη φυλακή, ανάμεσα στο 1970-1972, αντιμέτωπη με θανατική ποινή, πλήθος Έλληνες στήριξαν την καμπάνια για τη ζωή μου, έλαβα μάλιστα τότε πολλά ένθερμα μηνύματα αλληλεγγύης μαζί κι ένα όμορφο ξυλόγλυπτο-δώρο από Έλληνες πολιτικούς κρατούμενους. Τους χρωστάω ένα τεράστιο ευχαριστώ και το δίνω στα εγγόνια τους.

  Μαθαίνω ότι αργότερα η θανατική ποινή καταργήθηκε στην Καλιφόρνια, σαν βάρβαρη.

  Στις φυλακές του Σαν Κουέντιν εκτελέστηκε ο Κάριλ Τσέσμαν, λίγα λεπτά πριν φτάσει στη φυλακή η απονομή χάριτος. Διάβασα και τα τέσσερά του βιβλία μαθητής και μου άρεσαν πολύ.

   

 

 

No comments: