Book review, movie criticism

Tuesday, March 28, 2023

Θόδωρος Αγγελόπουλος, Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη (1983)

Θόδωρος Αγγελόπουλος, Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη (1983)

 


  Θα προβληθεί αύριο Τετάρτη, 29 Μαρτίου, στη Δανειστική Βιβλιοθήκη του Μύρτους

  Το «Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη» είναι το μοναδικό, από όσο ξέρω, ντοκιμαντέρ που γύρισε ο Αγγελόπουλος, διάρκειας 43 λεπτών.

  Ο Αγγελόπουλος μας περιφέρει στην Αθήνα, μη εξαιρώντας βέβαια και την Ακρόπολη που υπάρχει στον τίτλο. Μια Αθήνα όμως που τη βλέπει διαχρονικά, αρχαιολογικά μέρη και σημερινά κτίρια. Η Αθήνα των Δεκεμβριανών τον πληγώνει ιδιαίτερα. Θα μας δείξει τοίχους διάτρητους από σφαίρες.

  Για  την Ακρόπολη ακούμε τη γνωστή ιστορία, που την μαθαίνουμε στο δημοτικό. Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος που πολιορκούσε την Ακρόπολη, όταν είδε τους τούρκους να σπάζουν τις κολώνες για να βγάζουν το μολύβι τους είπε να μην τις σπάζουν και θα τους δώσει αυτός μολύβι. Και πράγματι τους έστειλε άφθονο.

  Έξυπνη επινόηση, να μη σχολιάζει ο ίδιος αλλά να δίνει το λόγο στον Γιώργο Σεφέρη, στον Κώστα Ταχτσή, τον Τάσο Λειβαδίτη, κ.ά. Πάντως ο Τσαρούχης μου φάνηκε σαν ξένο σώμα στο ντοκιμαντέρ, με τους ημίγυμνους άντρες, ένας μάλιστα ποζάρει σε ένα του πίνακα, και τον γυμνό πάνω από τη μέση άντρα με φτερά στους ώμους πάνω σε μια Χάρλεϊ-Ντάβιντσον, που εμφανίζεται κατά διαστήματα, σαν leitmotiv στην ταινία. Κάποια πλάνα είναι παρμένα από τις ταινίες του. Ακούμε επίσης τραγούδια-ορόσημα στη σύγχρονη ιστορία. «Της αγάπης αίματα» είναι ένα απ’ αυτά.

  Σίγουρα είναι ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ, παρά την ένστασή μου

No comments: