Book review, movie criticism

Friday, March 10, 2023

Göran Olsson, The black panther mixtape, 1967-1975 (2011)

Göran Olsson, The black panther mixtape, 1967-1975 (2011)

 


  Θα προβληθεί σήμερα Παρασκευή στις 6.30 στο Στούντιο.

  Το κόμμα των Μαύρων Πανθήρων το θυμάμαι πολύ καλά. Τότε ήξερα μόνο τα ονόματα, τώρα τους είδα κιόλας: Stokely Carmichael, Eldridge Cleaver (Το βιβλίο του «Ψυχή στον πάγο» κυκλοφορούσε σε βίπερ όμως δεν το διάβασα) και Malcolm X (είδα μια βιογραφική ταινία του).

  Η ταινία που αποτελείται από πλάνα που είχαν πάρει σουηδοί δημοσιογράφοι προβάλλεται στα πλαίσια ενός δεκαήμερου αφιερώματος σε εμβληματικές γυναίκες με την ευκαιρία της γιορτής της γυναίκας. Και μπορεί βέβαια η Άντζελα Ντέιβις να εμφανίζεται σε μέρος μόνο της ταινίας, όμως την Κυριακή στις 18.15 θα προβληθεί η ταινία της Sholla Linch, Free Angela and All Political Prisoners (2012), ολοκληρωτικά αφιερωμένη στην Άντζελα Ντέηβις.

  Την ήξερα από τότε την Άντζελα Ντέηβις. Ήταν η χαρισματική μαθήτρια του Χέρμπερτ Μαρκούζε, που τα βιβλία του «Έρως και πολιτισμός» και «Μονοδιάστατος άνθρωπος» τα είχα σαν ευαγγέλια όταν ήμουν τριτοετής φοιτητής.

  Είχα πάθος με τον Μαρκούζε.

  Και τον έχω συνδέσει με ένα φρικτό λάθος που έκανα.

  Πρότεινα να γράψω ένα άρθρο στην «Επιθεώρηση Νέας Αριστεράς», όργανο της οργάνωσης που ήμουνα, αμέσως μετά την μεταπολίτευση. Η πρόταση έγινε δεκτή. Και άρχισα να συγκεντρώνω υλικό, να ταξινομώ σε χαρτάκια… Λες και επρόκειτο να γράψω διατριβή, ενώ θα μπορούσα να γράψω ένα καλό αρθράκι βασιζόμενος μόνο σ’ αυτά που ήξερα για τον Μαρκούζε.

  Δεν πρόλαβα. Το έντυπο έκλεισε. Και είπα ότι δεν θα ξανακάνω πια το ίδιο λάθος. Ας μη γράψω το εξαιρετικό κείμενο, ας γράψω ένα κείμενο με δυο τρεις ιδέες που έχω για το θέμα.

  Δεν έχει νόημα να γράψω περισσότερα. Για τους μαύρους πάνθηρες και την Άντζελα Ντέηβις μπορείτε να διαβάσετε στους συνδέσμους που παραθέτω. Εξάλλου για την Άντζελα Ντέηβις θα γράψω αρκετά στην ανάρτηση που θα κάνω για την ταινία της Λιντς.

  Αυτό όμως αξίζει να το γράψω: Η Αμερική είχε διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις με την Σουηδία γιατί ο πρωθυπουργός Ούλοφ Πάλμε είχε παραλληλίσει τους βομβαρδισμούς του Ανόι με τους βομβαρδισμούς των ναζί. Επίσης οι αμερικάνοι είχαν διαπιστώσει ότι η πιο εχθρικά διακείμενη χώρα για τις ΗΠΑ ήταν η Σουηδία.

  Έξω οι βάσεις του θανάτου, έξω οι αμερικάνοι, θυμάμαι τα συνθήματα εκείνης της εποχής. Οι έλληνες διέκειντο εχθρικά απέναντι στους αμερικάνους, όμως όχι η χούντα και η κυβέρνηση που τη διαδέχτηκε.

 

No comments: