Book review, movie criticism

Thursday, March 30, 2023

Μαριάννα Λαμπίρη, Απομνημονεύματα Κολοκοτρώνη (2023)

Μαριάννα Λαμπίρη, Απομνημονεύματα Κολοκοτρώνη (2023)

 


  Από σήμερα στο Στούντιο

  Φοβόμουνα ότι θα τη βαριόμουνα την ταινία, όμως όχι, μου άρεσε πολύ.

  Δυο κοπέλες, ένα τραπέζι και δυο λάπτοπ σε κάθε μεριά του τραπεζιού προβάλλουν σε μια οθόνη που βρίσκεται μπροστά τους τον αφηγητή-Κολοκοτρώνη που βρίσκεται μέσα σε μια σπηλιά, μεταφορά ίσως της σπηλιάς που τον είχαν φυλακίσει. Σε εκδρομή είχα πάει και την είχα δει.

  Η αφήγησή του διακόπτεται κατά διαστήματα από το λόγο των δυο κοριτσιών, και η συνολική ροή της ταινίας από ένα κλαριτζή που παίζει κατά διαστήματα ένα δημοτικό τραγούδι.

  Βέβαια, κακά τα ψέματα, την παράσταση την κλέβουν τα απομνημονεύματα του Κολοκοτρώνη τα οποία αφηγείται με εξαίρετο τρόπο ο Μάνος Βακούσης. Μέσα απ’ αυτά παρελαύνει η ιστορία της επανάστασης μέχρι τον θάνατο του Κολοκοτρώνη, το 1936.

  Ο μόνος τρόπος για να σου μείνει στη μνήμη κάτι, και εδώ συγκεκριμένα από την ιστορία, δεν είναι να διαβάσεις ξανά και ξανά το ίδιο κείμενο, σαν σχολικό εγχειρίδιο, πιο πληκτικό πράγμα από το οποίο δεν υπάρχει, αλλά από διάφορες πηγές, και μάλιστα μέσα από τη λογοτεχνία. Εδώ άκουσα πράγματα που σίγουρα είχα ξεχάσει, αλλά και πράγματα που άκουγα για πρώτη φορά.

  Θυμόμουνα ότι ο γιος του Κολοκοτρώνη, ο Πάνος, είχε σκοτωθεί στον εμφύλιο της επανάστασης. Δεν θυμόμουνα ότι είχε τρία παιδιά και δυο κόρες, ότι παντρεύτηκε τη γυναίκα του όταν αυτή ήταν 16 χρονών και ζήσανε 30 χρόνια μαζί, άρα πέθανε στα 46 της, και ότι από ένα άλλο δεσμό στο τέλος της ζωής του, στα 66 του, έκανε έναν άλλο γιο που του έδωσε το όνομα του αδικοχαμένου γιου του του Πάνου.

  Συντάχτηκε η απόφαση της δίκης, όμως ο Πολυζωίδης και ο Τερτσέτης πέρασαν από δίκη γιατί αρνήθηκαν να υπογράψουν την καταδίκη του Κολοκοτρώνη και του Πλαπούτα. Στο τέλος στο στρατόπεδο των εχθρών τους επικράτησαν νηφαλιότερες σκέψεις, η εκτέλεση των δυο ηρώων της επανάστασης θα ξεσήκωνε τους έλληνες, και με εισήγησή τους στον Όθωνα τους δόθηκε χάρη. Η θανατική καταδίκη μετατράπηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση αλλά εξέτισαν μόνο έντεκα μήνες.

  Δεν ακούστηκε στην ταινία, αλλά έχει μείνει σα απόφθεγμα: η επανάσταση τρώει τα παιδιά της. Δεν χρειάζεται να δώσω παραδείγματα, ξέρετε.   

 

 

 

No comments: