Saturday, October 19, 2024

Kym Staton, The trust fall: Julian Assange (2024)

 

Kym Staton, The trust fall: Julian Assange (2024)

 


  Από προχθές στους κινηματογράφους

  Όλοι έχουμε ακούσει για τα Wikileaks και τον Julian Assange, τον δημοσιογράφο που δημοσιοποίησε απόρρητα έγγραφα και βίντεο που δείχνουν τα εγκλήματα των αμερικανών στο Αφγανιστάν αλλά κυρίως στο Ιράκ, με συνέπεια την κατά-δίωξή του. Στο εξαιρετικό αυτό ντοκιμαντέρ ο Kym Staton δείχνει την ιστορία του, όμως από τότε που ξεκίνησαν τα  Wikileaks να δημοσιοποιούν τα απόρρητα αυτά έγραφα.

  Στην αρχή δίνεται η ιστορία του Julian Assange, από την αρχή της περιπέτειάς του μέχρι την επιστροφή του στην Αυστραλία. Στη συνέχεια έχουμε κυρίως συνεντεύξεις με διάφορους επώνυμους. Μου ήταν γνωστός μόνο ο Ταρίκ Αλί. Δίνονται σταδιακά πλάνα από τις συνεντεύξεις, αποφεύγοντας έτσι τη μονοτονία, αλλά και για να δοθούν αποσπάσματα σε θεματικές ενότητες.

  Βλέπουμε επίσης διαδηλώσεις, με τη γυναίκα του να μιλάει. Και φυσικά ντοκιμαντερίστικα πλάνα, με τον ίδιο τον Assange. Επίσης συχνά υπάρχει «εικονογράφηση» με animation.

  Για τις παρ-ανομίες των ΗΠΑ έχουμε διαβάσει τόσα και τόσα, που δεν μας προκαλούν πια έκπληξη.

  Απλά θα ήθελα να τονίσω εδώ, ότι μόνο σε χώρες που στις διακηρύξεις τους είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, δυτικές χώρες, οι παραβιάσεις τους σοκάρουν, αποτελούν σκάνδαλο. Τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται για τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, αφού για αυτούς δεν υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα αυτά των γυναικών, παρά ο νόμος του Ισλάμ.

  Όμως η ταινία εστιάζει κυρίως στο Ιράκ, με το συγκλονιστικό βίντεο, μεγάλης διάρκειας, αμερικανοί από ένα ελικόπτερο να πυροβολούν εν ψυχρώ πολίτες, ανάμεσα στους οποίους και δυο ανταποκριτές, του ρόιτερ νομίζω.

   Συγκλονιστικό αυτό που διάβασα στα γράμματα τέλους.

   Κάπου 20 βετεράνοι αυτοκτονούν κάθε μέρα στην Αμερική.

   Και μια ατάκα του Assange: Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να πετύχεις τη δικαιοσύνη είναι να καταδείξεις την αδικία.

  Διάβασα τη βιογραφία του Assange στη βικιπαίδεια και βλέπω ότι ξεκίνησε την «καριέρα» του ως χάκερ.

  Καθώς είμαι κομπιουτεράς, tech freak, ήθελα παλιά να ασχοληθώ με το hacking, μάλιστα βρήκα και κάποια βιβλία στο διαδίκτυο. Μετά όμως σκέφτηκα τι μ@λ@κί@ πήγαινα να κάνω, αυτά τα πράγματα θέλουν χρόνο, το χάκιν είναι σαν εθισμός, με τους χάκερ να κάθονται 24 ώρες το εικοσιτετράωρο πάνω από τον υπολογιστή, ενώ εμένα τα ενδιαφέροντά μου ήταν το διάβασμα και το γράψιμο, και αργότερα οι ταινίες.

No comments:

Post a Comment