Thursday, October 13, 2022

Yuli Karasik, The seagull (1972)

Yuli Karasik, The seagull (1972)

 


  Και αυτή την ταινία την είδα για πρώτη φορά φοιτητής. Την ξαναβλέπω τώρα γιατί, αφού είδα τον «Θείο Βάνια» με αφορμή το «Drive my car» που παίζεται από σήμερα στους κινηματογράφους, είπα να δω και τα άλλα τρία μείζονα έργα του Τσέχωφ.

  Και σ’ αυτό το έργο βλέπουμε την ματαίωση των ελπίδων που βιώνουν οι ήρωες.

  Ο δάσκαλος αγαπάει την κοπέλα, φίλη της οικογένειας. Αυτή δεν τον αγαπάει. Ο Κωνσταντίνος ονειρεύεται να γίνει συγγραφέας. Όμως ο θεατρικός του μονόλογος τον οποίο έπαιζε η Νίνα άφησε αδιάφορο το οικογενειακό ακροατήριο.

  Αγαπάει τη Νίνα (ο γλάρος), όμως αυτή έχει ξελογιαστεί με τον διάσημο συγγραφέα, σύντροφο της μητέρας του Κωνσταντίνου. Θα πάει να τον βρει στη Μόσχα (η πλοκή διαδραματίζεται σε ένα εξοχικό). Μια κόρη που θα γεννήσει θα πεθάνει μωρό. Ο συγγραφέας θα τη βαρεθεί και θα την παρατήσει. Η καριέρα που ονειρευόταν ως ηθοποιός δεν είναι ακριβώς εκείνη που ονειρευόταν. Ευτυχώς βρήκε δουλειά σε έναν περιφερειακό θίασο. Θα μπορούσαμε να τον πούμε και μπουλούκι.

  Αυτά θα τα μάθουμε σε ένα δεύτερο μέρος, δυο χρόνια αργότερα. Η κοπέλα θα παντρευτεί τον δάσκαλο, χωρίς έρωτα, νιώθοντας πλήξη από τη ζωή που κάνει. Ο Κωνσταντίνος έχει γίνει τελικά ένας γνωστός συγγραφέας.

  Βλέπει τη Νίνα καθισμένη σε ένα παγκάκι, μέσα στη βροχή. Δεν τολμάει να πλησιάσει το σπίτι. Η Κωνσταντίνος έρχεται και την παίρνει. Του λέει τα νέα της. Την αγαπάει, πάντα την αγαπούσε, την παρακαλεί να μείνει ή να την ακολουθήσει.

  Όμως αυτή δεν τον αγαπάει. Αρνείται.

  Αντιγράφουμε από τις ατάκες της.

  «Τελικά κατάλαβα ότι για μας, είτε γράφουμε είτε παίζουμε, το σημαντικό δεν είναι οι τιμές και η δόξα, αλλά η δύναμη να υπομένουμε. Πρέπει να ξέρει κανείς πώς να κουβαλάει τον σταυρό του».

  «Μην πεις στον Τριγκόριν ότι με είδες. Τον αγαπώ. Τον αγαπώ περισσότερο από πριν… τον αγαπώ μέχρι απελπισίας».

  Liebe über Alles.

  Η αγάπη, σαν κατάρα και σαν ευλογία.

  Κατάρα, όταν είναι χωρίς ανταπόκριση.

  Σε όλα τα έργα του Τσέχωφ.

  Σ’ αυτό ιδιαίτερα.

  Ο Κωνσταντίνος, μετά την απόρριψη αυτή από τη Νίνα, αυτοκτονεί.

  Εξαιρετική στην ερμηνεία της η Λουντμίλα Σαβέλιεβα σαν Νίνα.

 

 

No comments:

Post a Comment