Book review, movie criticism

Thursday, January 29, 2009

Τουρκία, Ισλάμ, Κεμάλ

Για να μη νομίσετε ότι με ενδιαφέρει μόνο η κουλτούρα, και γράφω μόνο για βιβλία και ταινίες.
Συζητάγαμε χθες βράδυ στην ομάδα κοινωνικής ανθρωπολογίας για την κατάσταση στην Τουρκία. Η συζήτηση άναψε. Θα εκθέσω επιγραμματικά κάποιες απόψεις που διατύπωσα.
Η δημοκρατία, όπως και ο ρεαλισμός στη λογοτεχνία, κυριάρχησαν για σύντομα διαστήματα στην παγκόσμια ιστορία.
Οι μουσουλμανικές χώρες δεν είναι έτοιμες για δημοκρατία. Όλοι ξέρουμε ότι εκεί επικρατούν λίγο πολύ απολυταρχικά καθεστώτα.
Το Ιράν είναι ένα καλό παράδειγμα. Χειροκροτούσαμε την εξέγερση την ιρανών κατά του δικτάτορα Σάχη.
Μετά παγώσαμε. Ο Χομεϊνί ήταν τρισχειρότερος δικτάτορας. Προχθές μόλις η Διεθνής Αμνηστία μας παρακάλεσε να βάλουμε στις ιστοσελίδες μας ένα banner καταδικάζοντας τις εκτελέσεις δια λιθοβολισμού στο Ιράν. Το έχω βάλει σ’ αυτό το blog.
Ο ισλαμικός φονταμενταλισμός φουντώνει. Τα εργοστάσια κατασκευής μαντίλας τρίβουν τα χέρια τους από χαρά.
Στην Τουρκία ο Ερντογάν κερδίζει τη μια μάχη μετά την άλλη. Οι κεμαλιστές χάνουν συνεχώς έδαφος.
-Τι μας λες, ο Ερντογάν θα γίνει ισλαμιστής δικτάτορας;
-Όχι απαραίτητα. Αλλά μπορεί να γίνει ο Κερένσκι της Τουρκίας.
Η Τουρκία είναι μια μουσουλμανική χώρα. Η δημοκρατία δεν της ταιριάζει. Είναι καλύτερη όμως η «δημοκρατία» των κεμαλικών στρατηγών που έχουν φιλοδυτικούς προσανατολισμούς και σέβονται σε κάποιο βαθμό τις αξίες των δυτικών δημοκρατικών, όπως για παράδειγμα τα δικαιώματα των γυναικών (να θυμίσουμε ότι στην Τουρκία οι γυναίκες είχαν δικαίωμα ψήφου από το 1934, ενώ στην δημοκρατική Ελλάδα απέκτησαν μόλις το 1952;) παρά μια ισλαμική «δημοκρατία» τύπου Ιράν. Καλύτερα τα νήματα της τουρκικής δημοκρατίας να τα κρατάνε οι στρατηγοί παρά οι μουλάδες.

2 comments:

ange-ta said...

αμ δε!
Μόνος σου το είπες. Η επανάσταση κατα του Σάχη έφερε τα χειρότερα, γιατι όλοι όσοι αγωνίστηκαν για να αποτινάξουν τον ζυγό του στυγνού δικτάτορα και προστάτη των ΗΠΑ, έλεγαν, καλλίτερα οι μουλάδες απο τον Σάχη!!
Το ίδιο λες και συ, καλλίτεροι οι στρατηγοί απο τη μαντύλα.

Να ξέρεις, αν είναι να πας απο το ένα κακό στο άλλο, καλλίτερα να κάτσεις εκει που κάθεσαι, γιατι το ένα κακό το γνωρίζεις ήδη. Το άλλο κακό, απο όσα μαθαίνουμε στην ιστορία, είναι χειρότερο.
Πως λέμε απο το κακό στο χειρότερο;

Babis Dermitzakis said...

Ανζέτα μου, αυτό ακριβώς λέω, το να πας από τη δικτατορία των στρατηγών στη δικτατορία των μουλάδων είναι ακριβώς αυτό, από το κακό στο χειρότερο.
Πάντως κάνεις λάθος για το Ιράν, δεν επέλεξαν την δικτατορία των μουλάδων, ξεχνάς των Bani Sandr, τη δικτατορία τη βρήκαν μετά. Δες την Περσέπολη, αν θέλεις να σου δώσω και το comics, να δεις τι πίστευαν για τη μετά Σάχη εποχή και τι τους προέκυψε.