Book review, movie criticism

Friday, September 2, 2016

Barbet Schroeder, Barfly




Έχουμε ξαναγράψει για τον Μπάρμπετ Σρέντερ, και συγκεκριμένα για την ταινία του «Murder by numbers», που στην Ελλάδα προβλήθηκε με τον τίτλο «Θεωρίες εγλήματος».
Η ταινία είναι ημιαυτοβιογραφική, του Τσαρλς Μπουκόφσκι, που υπογράφει και το σενάριο. Είδαμε πριν χρόνια και την κινηματογραφική μεταφορά του «Ιστορίες καθημερινής τρέλας», ενώ πιο πριν είχαμε διαβάσει και το βιβλίο.
Τον Μπουκόφσκι τον έμαθα πρωτοδιορισμένος στην Κάσο. Μου τον σύστησε ο καλός συνάδελφος, φιλόλογος κι αυτός, Μανώλης Γεωργιλαδάκης, κρητικός κι αυτός, καλή του ώρα όπου κι αν είναι. Μου έδωσε μάλιστα ένα βιβλίο του που είχε μαζί του. Με ενθουσίασε. Μάλιστα, θυμάμαι, έγραψα δυο τρεις σελίδες σε μπουκοφσκικό ύφος, κάπου θα βρίσκονται καταχωνιασμένος, μπορεί να τις ξετρυπώσω κάποια στιγμή.
Τι είναι πραγματικό και τι επινοημένο σ’ αυτή την ταινία;
Ίσως δεν έχει σημασία. Σίγουρα πάντως αυτό που ακούσαμε, ότι στον Μπουκόφσκι άρεσε ο Μάλερ και ο Μότσαρτ, καθώς και ο Σοπενχάουερ (κάποια στιγμή πρέπει να διαβάσω το «Ο κόσμος σαν βούληση και σαν παράσταση») ήταν από τα πραγματικά στοιχεία.
Η ταινία είναι πάρα πολύ καλή, με αρκετό χιούμορ, και με ηθοποιούς που παίζουν υπέροχα, τον Μίκυ Ρουρκ και την Φαίη Νταναγουέη. Στις τέσσερις υποψηφιότητες που είχε η ταινία – η μια ήταν για τον χρυσό φοίνικα – οι δυο ήταν δικές τους.
Και μια ατάκα από την ταινία, απόφθεγμα του Τολστόι:
«Να θεωρείτε τη συναναστροφή με τις γυναίκες σαν μια απαραίτητη δυσαρέσκεια της ζωής και να τις αποφεύγετε όσο μπορείτε».
Το να αναγάγεις τη δική σου εμπειρία σε γενικό κανόνα και να τον διατυπώνεις σαν απόφθεγμα είναι θεμιτό, το να το πιστεύουμε όμως εμείς οι υπόλοιποι είναι ανόητο.
Ωραίο δεν ακούγεται αυτό σαν απόφθεγμα;

No comments: