Book review, movie criticism

Thursday, July 8, 2021

Florian Zeller, Ο πατέρας (The father, 2020)

Florian Zeller, Ο πατέρας (The father, 2020)

 


  Από σήμερα στους κινηματογράφους.

  Έχω δει κάποιες ταινίες που έχουν σαν θέμα το Alzheimer, αλλά στο μυαλό μου έρχονται μόνο δύο: «Εσύ ποια είσαι;» (2007), εξαιρετική ταινία που την είδα πριν επτά χρόνια, και «Supernova» (2020), που παίχτηκε πριν ενάμιση μήνα στους κινηματογράφους.

  Ο πατέρας είναι ο εξαιρετικός Άντονι Χόπκινς που τον είδαμε την εβδομάδα που μας πέρασε, εικοσιοκτώ χρόνια νεότερο, στην επανέκδοση του «Επιστροφή στο Χάουαρντς Εντ».

  Τρία είναι τα στάδια που μπορεί να περάσει ένα άτομο με Alzheimer. Το πρώτο, όταν η κατάστασή του είναι στα πρώτα στάδια, μένει σπίτι με κάποια γυναίκα που τον φροντίζει. Στο δεύτερο, ένα παιδί τον παίρνει σπίτι του, έχει έτσι καλύτερα τον έλεγχό του. Το τρίτο στάδιο είναι το γηροκομείο.

  Φυσικά δεν περνούνε όλοι και από τα τρία στάδια, όπως ο Άντονι Χόπκινς. Μπορεί να μείνουν μόνο στο πρώτο, το πιο πιθανόν. Το τρίτο είναι λιγότερο πιθανόν ενώ το δεύτερο σχεδόν απίθανο. Ο σύζυγος ή η σύζυγος μπορεί να πατήσουν πόδι, ένα άτομο με Alzheimer στο σπίτι είναι μπελάς. Ο άντρας της κόρης του έφερε μεγάλες αντιρρήσεις, μα γιατί να μην πάει από τώρα στο γηροκομείο, αφού έτσι κι αλλιώς εκεί θα καταλήξει;

  Πόσο καιρό έμεινε στο σπίτι της κόρης του δεν ξέρουμε. Κάποια στιγμή τον βλέπουμε στο γηροκομείο, όπου έχει ήδη παραμονή κάποιων μηνών.

  Μόνο μια κατάσταση που περνάνε συχνά τα άτομα με Alzheimer δεν είδαμε στην ταινία: ο άρρωστος φεύγει από το σπίτι, δεν ξέρει να γυρίσει, τον ψάχνουν. Σχεδόν πάντα τον βρίσκουν, με μεγαλύτερη ή μικρότερη καθυστέρηση, αλλά μέχρι να βρεθεί οι δικοί του έχουν πεθάνει από την αγωνία.

  Είναι επίσης συνηθισμένο το να μην θέλει ο άρρωστος κάποιον να τον βοηθήσει. Τρεις είχε διώξει μέχρι τότε ο Χόπκινς. Την τελευταία την κατηγόρησε ότι του έκλεψε το ρολόι. Φυσικά δεν το είχε κλέψει, απλά αυτός το έκρυψε κάπου και ξέχασε πού.

  Πολύ καλή η ερμηνεία του Χόπκινς. Αφού δείτε την ταινία κάντε την προσευχή σας να μην βρεθείτε σε καμιά από τις δυο κατηγορίες, την κατηγορία του ασθενούς ή την κατηγορία του παιδιού που πρέπει να αναλάβει τη φροντίδα του.

 

No comments: