Book review, movie criticism

Wednesday, December 3, 2014

Antonio Mercero, Y tu quien eres?



Antonio Mercero, Y tu quien eres? (2007)

  O έρωτας, ο πόλεμος, ο χωρισμός, η φτώχεια, είναι θεματικές που έχουν απασχολήσει αρκετούς σκηνοθέτες. Υπάρχουν όμως θεματικές που είναι σπάνιες, και λίγες οι ταινίες που αναφέρονται σ’ αυτές. Μια τέτοια είναι η δωρεάν οργάνων, την οποία πραγματεύεται ο Kianush Ayari στην ταινία του «Να είσαι ή να μην είσαι».
Η ταινία «Και εσύ ποια είσαι;» του Αντώνιο Μερθέρο έχει επίσης μια σπάνια θεματική: την γεροντική άνοια.
Τον γέρο θέλουν να τον ξεφορτωθούν, ο γιός; η κόρη; δεν κατάλαβα τίνος είναι πατέρας. Τον στέλνουν σε ένα ίδρυμα. Η εγγονή του όμως που τον υπεραγαπά τον επισκέπτεται καθημερινά να του κάνει παρέα. Βλέπει, και μαζί της κι εμείς, τις καταστάσεις που μπορεί να δημιουργήσει η γεροντική άνοια, με κορυφαία στο τέλος την εξαφάνιση. Ο παππούς θέλει να κάνει ένα δώρο στην εγγονή του, το σκάει, και δεν ξέρει πώς να γυρίσει πίσω. Οι άλλοι αγωνιούν. Στο τέλος θα τον βρουν. Όμως έχουν συνειδητοποιήσει ποια πως η ζωή στο ίδρυμα είναι αδύνατη. Θα τον φέρουν πάλι πίσω στο σπίτι.
Στην τελευταία σκηνή βλέπουμε τον παππού, να κοιτάζει με απλανές βλέμμα την εγγονή του. Μάντεψα την ερώτηση, κατά το ήμισυ: quien eres? Ποια είσαι; Αυτή ξεσπάει στα κλάματα.
Ήταν μια ερώτηση που έγινε στο τέλος. Την ίδια ερώτηση, στην αρχή όμως, έκανε η πεθερά μου στη γυναίκα μου, καθώς στέκονταν πλάι πλάι σε μια κηδεία: -Εσύ τίνος είσαι; Ήταν μια στιγμιαία διάλειψη, αρκετή όμως για να μαντέψουμε τη συνέχεια. Η εξέλιξη ήταν αρκετά αργή, τώρα όμως είναι με γυναίκα που την περιποιείται.
Είναι φοβερό το πόσο η γεροντική άνοια, μια μορφή της οποίας είναι το Alzheimer, πλήττει τις γυναίκες, ενώ οι άντρες φαίνεται να προσβάλλονται σε μικρότερο ποσοστό. Έπληξε τις γυναίκες κάποιων αγαπητών μου φίλων, ενώ δυο επώνυμες είναι γνωστές και από τις βιογραφικές τους ταινίες: η Μάργκαρετ Θάτσερ και, η λιγότερο γνωστή… άσε, μου φαίνεται ότι αρχίζει να πλήττει και εμένα, ποια είναι αυτή; Δεν μπορώ να τη θυμηθώ. Διάβασα μια μελέτη της για τον Σαρτρ όταν ήμουν φοιτητής αλλά είναι περισσότερο γνωστή σαν μυθιστοριογράφος. Δεν διάβασα όμως κανένα της μυθιστόρημα.
Επιτέλους τη θυμήθηκα, είναι η Iris Murdoch.   
Λένε ότι το Σουντόκου και τα σταυρόλεξα αποτρέπουν το Alzheimer. Πάντως προτιμώ να πάθω Alzheimer παρά να χάνω το χρόνο μου παίζοντας Σουντόκου ή λύνοντας σταυρόλεξα.

No comments: