Book review, movie criticism

Saturday, December 20, 2014

Gao Lap ή Kao Li, The perfumed arrow



Gao Lap ή Kao Li, The perfumed arrow 女秀(1966)

«Η γυναίκα-λόγιος» είναι ο ακριβής τίτλος, και είναι μια κινέζικη όπερα, όχι του Πεκίνου αλλά του Huangmei. Για όσους δεν ξέρουν τι είναι κινέζικη όπερα, θα τους πούμε ότι είναι κάτι ανάλογο με το δικό μας μιούζικαλ. Όσο για την υπόθεση του έργου, θα νόμιζε κανείς ότι είναι μια σαιξπηρική κωμωδία, σαν την «Δωδεκάτη νύχτα». Ο Γουέν Τζουν Τσιν στην πραγματικότητα είναι η Φέι-ε, μοναχοπαίδι ενός στρατηγού, που για να απαλύνει την κρυφή απογοήτευση του πατέρα της που δεν άφησε διάδοχο ντύνεται σαν αγόρι και ασχολείται με τις πολεμικές τέχνες. Είναι εξαιρετική στην άρση βαρών και το τόξο, ενώ στη συνέχεια βλέπουμε ότι είναι ικανότατη και στο χειρισμό του σπαθιού. Θέλει να δώσει εξετάσεις στον κινέζικο ΑΣΕΠ, που ξεκινάει νομίζω από τον 13ο αιώνα. Οι γονείς της έχουν αντιρρήσεις, όμως αυτή προβάλει σαν επιχείρημα ότι υπάρχουν γυναίκες που διακρίθηκαν σαν άντρες, στο στρατό κυρίως, και φέρνει το παράδειγμα της Μου Λαν που για δεκατρία ολόκληρα χρόνια περνούσε για άντρας μέσα στο στράτευμα. Και θυμήθηκα τη δική μας «Κριτσοτοπούλα», που σαν «Σπανομανώλης» πολέμησε με τα παλικάρια του Καπετάν Καζάνη στο Λασίθι.
Την πιέζουν να παντρευτεί, και αυτός που θα διαλέξει δεν μπορεί παρά να είναι ένας από τους δυο φίλους της, οι οποίοι την θεωρούν σαν αδελφό τους. Τους αγαπάει εξίσου και τους δυο, έτσι αποφασίζει να το ρίξει στην τύχη. Θα κτυπήσει με το τόξο της ένα περιστέρι, και όποιος από τους δυο σηκώσει πρώτος το βέλος αυτός θα γίνει άντρας της. Αυτός όμως που το σηκώνει το παραδίδει στον άλλο και φεύγει για το σπίτι του όπου τον έχουν καλέσει επειγόντως. Έτσι ο άλλος θα γίνει ο αρραβωνιαστικός της, αφού η Φέι-ε του αποκαλύψει την ταυτότητά της.
Ο πατέρας της συκοφαντείται και φυλακίζεται. Δεν μπαίνει πια ζήτημα να συμμετάσχει στις εξετάσεις αφού πρέπει να μείνει να φροντίσει τη μητέρα της και να δει τι θα απογίνει με τον πατέρα της. Μη έχοντας νέα του πείθει τη μητέρα της να την αφήσει να πάει στην πρωτεύουσα να τον ψάξει. Αυτή υποχωρεί δίνοντάς της για συντροφιά και προστασία ένα ζευγάρι υπηρετών. Διανυχτερεύουν σε ένα πανδοχείο. Κοιτώντας από το παράθυρο θα δει κάποιον να απαγάγει μια κοπέλα από το απέναντι σπίτι. Θα τον πάρει στο κατόπιν και θα σώσει την κοπέλα στο παρά πέντε από το βιασμό, αφού πρώτα ξεπαστρέψει καμιά τριανταριά άτομα της φρουράς του και σκοτώσει και τον ίδιο τελικά ενώ προσπαθεί να το σκάσει αφού βλέπει ότι δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα στη μονομαχία μαζί της με το σπαθί. Όπως ήταν αναμενόμενο, η κοπέλα τον ερωτεύεται και θέλει να τον παντρευτεί. Άντε τώρα να τη μεταπείσει, καθώς δεν μπορεί να της αποκαλύψει την ταυτότητά της. Ο μόνος τρόπος για να ξεφύγει, και πάλι προσωρινά, είναι να πει πως είναι αρραβωνιασμένος. Μετά από πολλά κωμικά επεισόδια έχουμε το ευτυχισμένο τέλος, η Φέι-ε να παντρεύεται τελικά αυτόν που σήκωσε πρώτος το βέλος και ο άλλος την κοπέλα που έσωσε. Πραγματικά υπέροχο έργο.

No comments: