Book review, movie criticism

Thursday, May 27, 2021

Harry Macqueen, Supernova (2020) Από σήμερα στους κινηματογράφους

Harry Macqueen, Supernova (2020)

 


  Δυο είναι τα κεντρικά θέματα της ταινίας: η αναμονή ενός επερχόμενου θανάτου και το Alzheimer.

  Και το τρίτο φυσικά, ο έρωτας.

  Να πούμε και το τέταρτο, έρωτας αυτός είναι ομοφυλοφιλικός.  

  Το ότι ο Τάσκερ και ο Σαμ που πλησιάζουν την τρίτη ηλικία είναι εραστές το βλέπουμε πριν τα γράμματα της αρχής. Μετά εξελίσσεται η ιστορία.

  Ο Τάσκερ, επιτυχημένος συγγραφέας, πάσχει από Alzheimer. Θέλει να αποχαιρετήσει, και μαζί με τον Σαμ ταξιδεύουν. Ένας σταθμός είναι το σπίτι της αδελφής του. Θα ζήσουν μια ζεστή οικογενειακή ατμόσφαιρα, με φίλους που έχουν έλθει να τους χαιρετήσουν.

  Πώς διαχειρίζεται κανείς ο θέμα, όχι ενός αναπόφευκτου θανάτου, που μπορεί να συμβεί μετά από χρόνια (η πεθερά μου πέθανε μετά από περίπου 12 χρόνια), αλλά της σταδιακής πτώσης των πνευματικών, ψυχικών και σωματικών δυνάμεων;

  Ο Σαμ ανακαλύπτει το σκοπό του: να αυτοκτονήσει. Έχει ηχογραφήσει μια κασέτα (το κάνουν συχνά οι δυο τους, σε στυλ συνέντευξης), πιστεύοντας ότι θα τη δει μετά. Πάνω σ’ αυτό θα υπάρξει ένας διαπληκτισμός και μια συναισθηματική ένταση, πολύ συγκινητική.

  Τι θα συμβεί τελικά, θα αυτοκτονήσει ή όχι;  

  Αν είστε πολύ περίεργοι να μάθετε, να πάτε να δείτε την ταινία.

  Εξαιρετικές οι «θεατρικές» ερμηνείες των Colin Firth και Stanley Tucci, με τα εκφραστικότατα πρόσωπά τους τα οποία η κάμερα παίρνει συχνά σε γκρο πλαν.

 

No comments: