Book review, movie criticism

Monday, May 24, 2021

Jamie Uys, Και οι θεοί τρελάθηκαν (The Gods Must Be Crazy, 1980) Από την Παρασκευή που μας πέρασε, σε επανέκδοση

Jamie Uys, Και οι θεοί τρελάθηκαν (The Gods Must Be Crazy, 1980) Από την Παρασκευή που μας πέρασε, σε επανέκδοση

 


  Φυσικά την κωμωδία αυτή την είχα ξαναδεί, δυο φορές σίγουρα. Μου άρεσε πάρα πολύ, έτσι την είδα ευχαρίστως για μια ακόμη φορά με την ευκαιρία της επανέκδοσής της.

  Τρεις ιστορίες συμπλέκονται σ’ αυτή την κωμωδία, που το τέλος της γίνεται περιπέτεια.

  Η ταινία ξεκινάει με τους Βουσμάνους. Μας δίνονται αρκετά ανθρωπολογικά στοιχεία.

  Ένα μπουκάλι κόκα κόλα που πέφτει από τον ουρανό (βλάκας ο πιλότος, σκέψου να έπεφτε σε κανένα κεφάλι) αναστατώνει την οικογένεια των Βουσμάνων. Ο πατέρας αποφασίζει να πάει μέχρι την άκρη του κόσμου να την πετάξει. Στο δρόμο του θα συναντήσει τον πολιτισμό που τους ήταν άγνωστος, σε κωμικά επεισόδια.

  Μια δασκάλα θα έλθει να διδάξει τα παιδιά των Βουσμάνων. Ένας ντροπαλός νεαρός θα πάει να την παραλάβει. Τα πιο κωμικά επεισόδια στην ταινία έχουν να κάνουν με το σαραβαλάκι που οδηγεί.

  Οι αντάρτες (1980, Νότια Αφρική, apartheid, ε, δεν μπορούσαν παρά να είναι κομμουνιστές) σκοτώνουν αρκετά μέλη του υπουργικού συμβουλίου και προσπαθούν να ξεφύγουν από την καταδίωξη. Θα πάρουν ομήρους τη δασκάλα και τα παιδιά, αλλά ο Βουσμάνος, που είναι μαζί με τον νεαρό και κάποιον άλλο που ξέρει τη γλώσσα του, θα βοηθήσει αποφασιστικά στην απελευθέρωσή τους.

  Εξαιρετική κωμωδία, μην τη χάσετε όσοι δεν την έχετε ήδη δει.

 

No comments: