Book review, movie criticism

Thursday, May 27, 2021

Pietro Marcello, Martin Eden (2019) Από σήμερα στους κινηματογράφους

Pietro Marcello, Martin Eden (2019) 



  Είναι η τρίτη κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Τζακ Λόντον. Η πρώτη έγινε το 1914, πέντε μόλις χρόνια μετά την κυκλοφορία του, και η δεύτερη το 1942.

  Συνήθως διαβάζω το μυθιστόρημα και μετά γράφω για την ταινία, όμως τώρα δεν προλάβαινα, αλλά έτσι κι αλλιώς μια και πρόκειται για πρώτη προβολή θα έπρεπε να κάνω ξεχωριστή ανάρτηση. Αμέσως μετά θα διαβάσω και το μυθιστόρημα και θα κάνω τη σύγκριση. Σίγουρα θα υπάρχουν αρκετές διαφορές, αφού η ταινία είναι loosely based σ’ αυτό, όπως διαβάζω στη βικιπαίδεια.

  Το μυθιστόρημα είναι αυτοβιογραφικό, αν και όχι απόλυτα. Θα το δω όταν το διαβάσω. Ο Μάρτιν Ίντεν είναι αυτοδίδακτος, όπως και ο Λόντον. Φιλοδοξεί και αυτός να κάνει καριέρα σαν συγγραφέας, δηλαδή να ζήσει από τα γραφτά του, και το καταφέρνει. Το ότι και ο Λόντον ήταν καταθλιπτικός δεν το αναφέρει η βικιπαίδεια, αλλά όσοι είναι αλκοολικοί έχουν μια κάποια κατάθλιψη, μικρή ή μεγάλη. Το ποτό έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, και ο Λόντον, αλκοολικός, τα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε πρόβλημα με το συκώτι του.

  Όμως ας μη γράψω περισσότερα και κάνω σπόιλερ.

  Αυτός φτωχός αλλά έξυπνος και ωραίος. Αυτή πλούσια, τον βοηθάει στην αυτομόρφωσή του. Γι’ αυτόν το να σπουδάσει είναι μονόδρομος αν θέλει να πετύχει σαν συγγραφέας, και βέβαια να την κάνει σύντροφό του στη ζωή.

  Μετά από μια έκρηξη σε ένα γεύμα στο οποίο κατακεραυνώνει τους συνδαιτημόνες και μετά σηκώνεται και φεύγει, η σχέση του με την Έλενα χαλάει. Δοκιμάζει να την πλησιάσει, δεν γίνεται δεκτός στο σπίτι.

  Αργότερα θα τον βρει αυτή, αφού έχει γίνει πια διάσημος συγγραφέας και πολύ πλούσιος. Όμως αυτός τα έχει με μια κοπέλα ταπεινής καταγωγής. Τι θα κάνει άραγε;

  Και μια διαφορά από τον Λόντον. Ενώ ο Λόντον ήταν σοσιαλιστής ο Μάρτιν καταφέρεται ενάντια στον σοσιαλισμό.

  Ωραία η σκηνοθεσία, αλλά κάπου έκανε ένα άλμα, νομίζω αναπόφευκτο κινηματογραφικά, που δεν θα υπάρχει στο μυθιστόρημα. Μόλις έχουν κάνει δεκτό το πρώτο του διήγημα μετά από επανειλημμένες απορρίψεις, και αμέσως παίρνει μια επιστολή από έναν εκδότη που θέλει επειγόντως να τον συναντήσει. Αμέσως μετά τον βλέπουμε πάμπλουτο, να μοιράζει χρήματα.

  Εξαιρετικός στην ερμηνεία του ο Luca Marinelli, αλλά και η Jessica Cressy σαν Έλενα. Τη θέση της Έλενας στη ζωή του Λόντον την έχει η Ina Coolbrith, βιβλιοθηκάριος. Τριάντα πέντε χρόνια μεγαλύτερή του, σίγουρα δεν υπήρξε ειδύλλιο ανάμεσά τους.  


 

No comments: