Book review, movie criticism

Monday, May 24, 2021

Shin Sang-ok, Madam White Snake (1960)

Shin Sang-ok, Madam White Snake (1960)

 


  Μετά τη γιαπωνέζικη «Madam White Snake» είδαμε και μια κορεάτικη μεταφορά του κινέζικου μύθου. Και ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για μένα να δω επί τέλους το happy end. Όχι, οι δυο ερωτευμένοι δεν θα πάνε μαζί στον άλλο κόσμο, θα ζήσουν και θα ευτυχίσουν σ’ αυτόν εδώ. Η μεγάλη θεά, συγκινημένη από το μεγάλο τους έρωτα, θα τη συγχωρέσει που παραβίασε τον κανόνα τους, να συνευρεθεί με ανθρώπους.

  Πρόκειται για μια διαφορετική εκδοχή, με καινούρια στοιχεία.

  Η κυρία Άσπρο Φίδι ερωτεύεται τον νεαρό, και την ερωτεύεται κι αυτός. Κλέβει χρήματα για το γάμο τους, του τα δίνει, όμως τα χρήματα είναι σημαδεμένα (αυτό και στην γιαπωνέζικη εκδοχή) και έτσι συλλαμβάνεται και βασανίζεται. Εξορίζεται, όμως η κυρία Άσπρο Φίδι λαδώνει τον υπεύθυνο και τον ελευθερώνει.

  Ο δήθεν ιερέας που καρφώνει το άσπρο φίδι στον άντρα της είναι ένας τσαρλατάνος μάγος, στον οποίο η κυρία Άσπρο Φίδι δίνει την πραγματική του μορφή, μαύρο φίδι. Ο άρχοντας διατάζει να το εξοντώσουν.

  Ο Άρχοντας την καλεί σπίτι του, τάχα για να της πει για την υψηλή αποστολή που θα αναθέσει τον άντρα της, τον οποίο θα προσλάβει στην υπηρεσία του. Αυτή του λέει ότι πρέπει να φύγει, έχει δώσει υπόσχεση στη μεγάλη Θεά ότι θα επιστρέψει την τάδε ημερομηνία, που είναι εκείνη την ημέρα. Μάταια η υπηρέτριά της είχε προσπαθήσει να την μεταπείσει.

  Ο πονηρός άρχοντας την ποτίζει με το ζόρι κρασί στο οποίο έχει βάλει ναρκωτικό. Αυτή είχε προσπαθήσει απεγνωσμένα να το αποφύγει, ξέροντας ότι το κρασί θα την μετέτρεπε σε φίδι.

  Νοιώθει αδιαθεσία, πάει να ξαπλώσει. Πασίχαρος ο άρχοντας πηγαίνει να τη βρει. Σηκώνει τα σκεπάσματα και βλέπει το τεράστιο φίδι, που τον δαγκώνει και πεθαίνει.

  Τη συλλαμβάνουν, τη φυλακίζουν. Μεταμορφώνεται σε φίδι και το σκάει.

  Τώρα πρέπει να αντιμετωπίσει την τιμωρία της Μεγάλης Θεάς. Αυτή, όπως είπαμε, συγκινημένη από το μεγάλο της έρωτα, τη συγχωρεί. Και, όπως και στις προηγούμενες εκδοχές, ο άντρας, συγκινημένος από τον έρωτά της, δεν τον νοιάζει πια που η όμορφη γυναίκα του ήταν φίδι.

  Και εδώ, όπως και στην γιαπωνέζικη ταινία, η αγάπη της γυναίκας για τον άντρα δίνεται με εξαιρετικό τρόπο.

  Πολύ μου άρεσε.

  Στο IMDb έχει βαθμολογία 6,3. Εγώ της έβαλα 7.

  Εντάξει, fantasy, όμως πού διάβολο είδε το horror το IMDb;

  Την ταινία μπορείτε να τη δείτε στο youtube.

 

No comments: