Book review, movie criticism

Sunday, May 9, 2021

Jean-Paul Salomé, Η αποστολή (Les Femmes de l'ombre, 2008)

Jean-Paul Salomé, Η αποστολή (Les Femmes de l'ombre, 2008)

 


  «Female agents» (γυναίκες-πράκτορες) ο αγγλικός τίτλος, «Οι γυναίκες της σκιάς» ο πρωτότυπος γαλλικός. Μεγάλο το μπέρδεμα αυτό με την αλλαγή τίτλου μιας ταινίας από χώρα σε χώρα, αλλά αναπόφευκτο, είχα γράψει σχετικά σε μια κριτική μου παλιά.

  Οι γυναίκες της σκιάς ήταν οι γυναίκες της αντίστασης, αλλά και όλες οι γυναίκες που στάλθηκαν με αποστολή στη γερμανοκρατούμενη Γαλλία. Ανάμεσά τους και η Lise de Baissac, την οποία στην ταινία ενσαρκώνει η Σοφί Μαρσώ ως Louise Desfontaines.

  Ο λόγος;

  Το στόρι είναι φανταστικό, το φόντο όμως είναι πραγματικό. Ο αδελφός επίσης είναι πραγματικός, όπως βέβαια και η προετοιμασία για την απόβαση στη Νορμανδία.

  Η Lise στρατολογεί για την αποστολή τέσσερις γυναίκες. Είναι απρόθυμες, αλλά τους υπόσχεται, τις δωροδοκεί, μια την εκβιάζει, είναι καταδικασμένη σε θάνατο, δεν έχει άλλη επιλογή αν θέλει να αρθεί η θανατική ποινή στην οποία έχει καταδικασθεί.

  Και η αποστολή ποια είναι;

  Να σκοτώσουν τον Χάινριχ, αξιωματικό της γερμανικής αντικατασκοπίας που ξέρει πολλά, υποπτεύεται ότι η απόβαση θα γίνει στη Νορμανδία και όχι στο Καλέ, και ψάχνει αποδείξεις. Ένας άγγλος πράκτορας που έχουν συλλάβει μπορεί να τους τις δώσει. Πρέπει να προλάβουν, να τον πάρουν από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται και να τον φυγαδεύσουν.

  Δεν έχει νόημα να γράψω περισσότερα για την πλοκή, στη βικιπαίδεια υπάρχει μια σύντομη περίληψή  της. Συγκλονιστικές είναι οι σκηνές με τα βασανιστήρια. Μια κοπέλα δεν θα αντέξει και θα προδώσει ένα ραντεβού τους, όμως αργότερα θα αυτοκτονήσει με την αμπούλα που τους έδωσαν, από τύψεις. Το ίδιο και ο αδελφός της Λίζας. Άντεξε τα βασανιστήρια, άντεξε να βλέπει την αδελφή του να τη βασανίζουν μπροστά του, όμως δεν άντεξε την απειλή να τη σκοτώσουν. Θα ομολογήσει, με αντάλλαγμα να της χαριστεί η ζωή. Κάποια στιγμή βρίσκει τρόπο, αρπάζει ένα μαχαίρι και κόβει την καρωτίδα του.

  Ο Χάινριχ δεν νοιώθει πια δεσμευμένος, εξ ολοκλήρου τουλάχιστον, με την υπόσχεσή του. -Τι προτιμάς, την εκτέλεση ή να σταλείς σε ένα στρατόπεδο συγκεντρώσεως; -Την εκτέλεση, απαντάει χωρίς δισταγμό η Λίζα.

  Και βέβαια οι σκηνές που προσπαθούν να παραπλανήσουν ή να ξεφύγουν από τους γερμανούς, οι σκηνές με τους πυροβολισμούς, είναι εντυπωσιακές.

  Πολύ καλή ταινία, εξαιρετική η Μαρσώ στο ρόλο της γεμάτης αποφασιστικότητα μαχήτριας.

 

 

No comments: