Book review, movie criticism

Sunday, May 16, 2021

Liu Chun (刘春), Το άσπρο φίδι: μια ερωτική ιστορία (白蛇:情劫,2021)

Liu Chun (), Το άσπρο φίδι: μια ερωτική ιστορία (白蛇:情劫,2021)

 


  Την ιστορία του άσπρου φιδιού την διάβασα σε ένα από τα αναγνωστικά που διδαχθήκαμε στον «Σύνδεσμο Φιλίας Ελλάδας – Κίνας». Μετά είδα την όπερα, όπερα του Πεκίνου, και πέρυσι είδα και μια ταινία, από τις πολλές που έχουν γυριστεί πάνω σ’ αυτή την ιστορία.

  Είναι μια ερωτική ιστορία που μας δείχνει τον θρίαμβο του έρωτα. Η άσπρη θεά που έχει μορφή φιδιού κατεβαίνει στη γη με τη μορφή γυναίκας για να γνωρίσει τους ανθρώπους, μαζί με την αδελφή της. Εκεί θα συναντήσει τον νεαρό και θα τον ερωτευθεί. Ο κακός καλόγερος Φα Χάι θα βάλει εμπόδια στον έρωτά τους. Είναι ματαιωμένος σ’ αυτόν εδώ τον κόσμο, όχι όμως και στον άλλο. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στην ανάρτησή μου για την «Κυρία άσπρο φίδι» (1962) του Griffin Yueh Feng  

  Στην μεταφορά του μύθου από τον Λιου Τσουν έχουμε κάποιες διαφορές από τον κλασικό μύθο. Στη θέση του κακού Φα Χάι είναι ένας κυνηγός δαιμόνων. Άργησε να καταλάβει ότι οι δαίμονες που σκοτώνει παρατείνουν τη ζωή ενός άλλου δαίμονα.

  Και δεν είναι όλοι οι δαίμονες κακοί, είναι θεοί, όπως και στην ελληνική μυθολογία (το δαιμόνιο του Σωκράτη). Αυτό διαπιστώνει ο Σου Σιάν, κυνηγός δαιμόνων, όταν ανακαλύπτει ότι η όμορφη γυναίκα που τον ερωτεύθηκε και την ερωτεύθηκε στην πραγματικότητα είναι φίδι. Εξάλλου δεν έσωσε τη ζωή του πατέρα ενός άλλου κυνηγού δαιμόνων;

  Η ψηφιακή τεχνολογία κάνει θαύματα. Θα δούμε εντυπωσιακές σκηνές σύγκρουσης ανάμεσα στους κυνηγούς δαιμόνων και στο άσπρο φίδι με την αδελφή του. Και βέβαια θα υπάρξουν μικροαλλαγές στο στόρι, όμως αυτές οι μικροαλλαγές είναι για να αναδειχθεί ο μεγάλος έρωτας ανάμεσα στο άσπρο φίδι και τον Σου Σιαν (Xu Xian), και προπαντός βέβαια για να δούμε περισσότερες σκηνές σύγκρουσης.

  Θα δω και άλλες κινηματογραφικές μεταφορές του μύθου, είπαμε, τα romance μου αρέσουν ιδιαίτερα. Και βέβαια κάποιες μεταφορές σε όπερα. Όμως δεν νομίζω να δω κανένα από τα σήριαλ που έχω, δεν μπορώ να αφιερώσω τόσο χρόνο. Αλλά φυσικά δεν αποκλείεται.  

No comments: