Book review, movie criticism

Sunday, May 30, 2021

Harnam Singh Rawail, Laila Majnu (1976)

Harnam Singh Rawail, Laila Majnu (1976)

 


  H Λεϊλά και ο Ματζνού είναι ο Ρωμαίος και Ιουλιέτα της Ανατολής. Δεν χρειαζόταν να μας το πει ο Μπάιρον, είναι εμφανές.

  Υπάρχουν όμως και διαφορές.

  Η Λεϊλά και ο Ματζνού δεν πεθαίνουν μικροί όπως οι σεξπηρικοί ήρωες. Θα τους χωρίσουν, θα ξαναβρεθούν, μεγάλοι πια, πάλι θα προσπαθήσουν να τους χωρίσουν. Όμως θα έχουν το ίδιο δραματικό τέλος, ο ένας θα πεθάνει δίπλα στον άλλο, όχι όμως αυτοκτονώντας.

  Μαζί με το «Ροστάμ και Σοχράμπ» και το «Χοσρόης και Σιρίν» αποτελούν τα τρία μεγάλα έπη της Ανατολής.

  Όμως να πούμε το στόρι.

  Τις οικογένειές τους τις χωρίζει άσπονδο μίσος. Όμως τα δυο παιδιά αγαπιούνται. Κτυπάει ο δάσκαλος με τη βέργα την παλάμη του Κάις (το Ματζνού, τρελός από έρωτα, είναι όνομα που το πήρε κατόπιν), ματώνει η παλάμη της Λεϊλά. Ο πατέρας του Κάις υποχωρεί μπροστά στον έρωτα των παιδιών, όμως ο πατέρας της Λεϊλά την κλείνει στο σπίτι, απαγορεύοντάς της να τον ξαναδεί.

  Μετά από χρόνια, νέοι πια, θα συναντηθούν τυχαία. Τώρα δεν είναι η παιδική φιλία, είναι έρωτας κανονικός. Όμως και πάλι ο πατέρας της Λεϊλά μπαίνει εμπόδιο. Και όχι μόνο ο πατέρας αλλά και ο γιος.

  Ο γιος σκοτώνει τον πατέρα του Κάις, σε μονομαχία. Ο Κάις θα εκδικηθεί σκοτώνοντάς τον.

  Κακοτυχία, γιατί επάνω που ο πατέρας της Λεϊλά είχε πεισθεί για το μέγεθος της αγάπη της και είχε δώσει την συγκατάθεσή του έρχεται ο τραυματισμένος γιος του, που σε λίγο πεθαίνει. Κάθε σκέψη για γάμο αποκλείεται, ο Κάις είναι τώρα άσπονδος εχθρός.

  Ο διάδοχος του θρόνου τη θέλει γυναίκα του. Υποκύπτει άθελά της. Θα παντρευτούν. Του δηλώνει ότι η καρδιά της είναι δοσμένη στον Κάις, μπορεί να έχει μόνο το σώμα της. Αυτός θέλει την καρδιά της, θα περιμένει. Ελπίζει ότι θα κάνει το χαμόγελο να ανθίσει στα χείλη της.

  Συλλαμβάνει τον Κάις, τον μαστιγώνει. Η πλάτη της Λεϊλά χαράζεται από τα κτυπήματα. Βλέποντάς το αυτό ο διάδοχος συνειδητοποιεί τον μεγάλο έρωτα που έχουν οι δυο νέοι. Θα την χωρίσει για να παντρευτεί τον Κάις. Αυτή χαμογελάει. Τελικά κατάφερε να την κάνει να χαμογελάσει.

  Και ξαφνικά η ανατροπή.

  Ο διάδοχος πληγώνεται από κάποιον που ήλθε να πάρει εκδίκηση για το παραμορφωμένο πρόσωπό του, και ο οποίος απαγάγει τη Λεϊλά για να την κάνει σκλάβα του. Ο Κάις τρέχει στο κατόπιν του.

  Ο απαγωγέας που έχει πέσει από το άλογό του πάνω σε κοτρόνες, βλέποντάς τη να το σκάει της πετάει ένα στιλέτο στην πλάτη. Πληγωμένη βρίσκει τον Κάις. Πέφτει στην αγκαλιά του. Σε λίγο ξεψυχάει. Ο Κάις παρακαλεί το θεό να πεθάνει και αυτός. Ο Θεός, μεγαλοδύναμος, του κάνει το χατίρι κτυπώντας τον στην καρδιά. Ξεψυχάει φιλώντας τα πόδια της.

  Από τις πιο ωραίες ιστορίες αγάπης που έχω δει, δεν είναι τυχαίο που γνώρισε τόσες μεταφορές, λογοτεχνικές και κινηματογραφικές.

  Η ταινία υπήρξε μεγάλη εμπορική επιτυχία, με αυτή την ταινία της έκανε το ντεπούτο της η Ranjeeta και εκτίναξε την καριέρα του Rishi Kapoor. Ήταν και οι δυο εξαιρετικοί στο ρόλο τους.

  Να μην το ξεχάσουμε, ακούμε πολλά τραγούδια στην ταινία, όπως μας έχει συνηθίσει ο ινδικός κινηματογράφος.

 

No comments: