Book review, movie criticism

Monday, May 24, 2021

Peter Docter, Soul (2021)Από την Παρασκευή που μας πέρασε στους κινηματογράφους

Peter Docter, Soul (2021) 



 
Από την Παρασκευή που μας πέρασε στους κινηματογράφους

  Δεν είμαι λάτρης των animation, αλλά βλέποντας τα πολλά αστεράκια του «Soul» στο Αθηνόραμα και την υψηλή του βαθμολογία στο IMDb (8,1), και αντίστοιχα τη χαμηλή βαθμολογία των «Μαγισσών» στο IMDb (5,3), παρά τα κάποια αστεράκια, είπα να τη δω, θέλοντας να γράψω έστω για μια ταινία μετά την επιστροφή στις κινηματογραφικές αίθουσες. Άλλες δυο («Για τη μικρή Σάμα» και «Nomadland») τις είχα δει πιο πριν και με την ευκαιρία κοινοποίησα την ανάρτησή μου ξανά.

  Αρκετά μπερδεμένη μου φάνηκε η πλοκή, το ίδιο και η περίληψη που δίνει η βικιπαίδεια. Όταν λέω μπερδεμένη μου ξέφευγαν λεπτομέρειες. Θα τη δώσω όμως σε γενικές γραμμές.

  Ο Τζο, δάσκαλος μουσικής, ενθουσιασμένος που θα παίξει με τη διάσημη Δωροθέα σε μια ορχήστρα Τζαζ, πέφτει σε ένα φρεάτιο και σκοτώνεται. Η ψυχή του μεταβαίνει σε ένα μέρος όπου ετοιμάζονται αγέννητες ψυχές να κατοικήσουν σε σώματα. Υπάρχει ένας μέντορας για κάθε ψυχή. Από λάθος τοποθετούν μέντορα του 22 τον Τζο. Κατεβαίνουν και οι δυο στη γη, με τον Τζο θέλοντας να μπει ξανά στο σώμα του και να μη χάσει τη συναυλία. Όμως γίνεται λάθος, ο 22 μπαίνει στο σώμα του και ο ίδιος μπαίνει στο σώμα μιας γάτας. Ακολουθούν αρκετά επεισόδια εξαιτίας αυτού του μπερδέματος (μερικά χιουμοριστικά τα απόλαυσα), μέχρι να μπει τελικά ο Τζο στο σώμα του. Πηγαίνει στη συναυλία, καταχειροκροτείται. Αυτός όμως δεν νοιώθει ενθουσιασμένος όπως περίμενε.

  -Πώς θα ζήσεις τη ζωή σου;

  -Δεν είμαι σίγουρος. Το μόνο που ξέρω είναι ότι θα απολαύσω το κάθε λεπτό.

  Carpe diem.  

 

No comments: